Gemeente Alkmaar


Zestien vertrekpunten in startnotitie groene Westrand

Alkmaar, 25 februari 2004

In de Westrand mag geen uitbreiding van woningbouw komen, of van andere functies die het groene karakter van de stadsrand ten westen van Alkmaar aantasten. De grens tussen het verstedelijkte gebied en het buitengebied mag niet wezenlijk anders komen te lopen. Dit zijn enkele van de 16 vertrekpunten die staan in de "Startnotitie project ontwikkeling westrand Alkmaar." Het college van burgemeester en wethouders heeft de notitie gisteren vastgesteld, waarmee het project van start kan gaan.

De zestien vertrekpunten zijn opgesteld na de discussie over de ontwikkelingen in de Westrand in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, op 15 januari jongstleden. Enkele andere vertrekpunten die in de notitie worden genoemd zijn:
- Natuurwaarden, ecologische waarden, cultuurhistorische waarden, monumentale waarden en archeologische waarden moeten behouden blijven en worden versterkt;

- het gebied moet goed toegankelijk en bereikbaar zijn, maar de verkeersontsluiting moet aansluiten bij het gewenste karakter van het gebied;

- de bestaande toeristische routes moeten worden uitgebreid met bijvoorbeeld meer wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Hoewel het gemeentebestuur sterk hecht aan behoud en bescherming van de groene westrand, kan het niet de ogen sluiten voor het feit dat diverse ontwikkelingen bij de westelijke stadsrand van Alkmaar vragen om een integrale visie op het hele gebied. Zo zijn er al plannen voor de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Bergermeerpolder, is reeds besloten een vrije busbaan met een P&R-terrein aan te leggen bij de Bergerweg en is het de bedoeling de Huiswaarderweg te verlengen tot de Bergerweg. Daarnaast bestaan er bij verschillende partijen diverse wensen, bijvoorbeeld om de camping uit te breiden, de volkstuinen te verplaatsen, om een discotheek ergens te vestigen, een turnhal te bouwen en de sportvelden een nieuwe plek te geven. Tenslotte moet ook een nieuw tracé worden uitgestippeld voor een ondergrondse persleiding naar de rioolwaterzuivering in Alkmaar.

De verschillende ontwikkelingen en wensen moeten op elkaar worden afgestemd, wat niet ten koste mag gaan van de bestaande kwaliteiten van het gebied. Zonder integrale visie dreigt de Westrand anders de rommelzolder van Alkmaar te worden, zo valt in de startnotitie te lezen.

Het project moet resulteren in een ontwikkelingsvisie voor de westrand van Alkmaar, een haalbaarheids-analyse en een uitvoeringsprogramma. Dit moet duidelijk maken aan welke wensen wel en niet kan worden tegemoet gekomen, en welke ontwikkelingen in de komende jaren mogelijk zijn. Deze fase van het project wordt naar verwachting in maart 2005 afgesloten met een raadsbesluit.

In de startnotitie staat vooral hoe het project organisatorisch en procedureel wordt aangepakt. Veel aandacht gaat daarbij uit naar een goede afstemming met de plannen van andere overheden voor deze omgeving, zoals buurgemeenten, provincie en het waterschap. Er wordt in de startnotitie geopperd om de inbreng van omwonenden en belangenorganisaties te bundelen in een begeleidingsgroep, maar definitieve besluiten hierover worden pas genomen als het communicatieplan voor de Westrand wordt vastgesteld. Daarin komt een allesomvattende planning hoe belanghebbenden worden betrokken en geïnformeerd. Dit plan wordt in de komende maanden gemaakt.

25 februari 2004