Gemeente Alkmaar


Kleinere winkels mogelijk in centrumgebied van Overstad

Alkmaar, 25 februari 2004

De Kamer van Koophandel, samen met de Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad, MKB afdeling Alkmaar, Vereniging van Eigenaren Binnenstad Alkmaar en de Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar hebben bij de gemeente aangegeven dat er draagvlak is voor het verlagen van het minimale winkelvloeroppervlak in Overstad van 1.000m2 verkoopvloeroppervlak naar 500m2 brutovloeroppervlak. Het college van B&W van de gemeente Alkmaar heeft op basis van een ruimtelijke onderbouwing besloten een vrijstellingsprocedure te starten om dit mogelijk te maken voor het centrumgebied op Overstad.

De minimale norm van 1.000m2 verkoopvloeroppervlakte per winkel is in het verleden in het bestemmingsplan Huiswaard-Overstad opgenomen, omdat met name de winkeliers in de binnenstad bang waren dat Overstad veel koopkracht uit de binnenstad zou zuigen. Inmiddels is gebleken dat Overstad juist een aanvullende werking heeft op de binnenstad. Naar de mening van de Kamer van Koophandel versterken zij juist elkaars aantrekkingskracht. De minimale vloeroppervlakte kan dus omlaag, waardoor ook kleinere winkels in Overstad mogelijk worden.

Al enige tijd is de leegstand in de Noorder Arcade hoog en dit komt de levendigheid en aantrekkelijkheid van het gebied niet ten goede. Het is aannemelijk dat een belangrijke oorzaak van deze leegstand de minimale oppervlakte van 1.000m2 is. Door verlaging van de minimale oppervlakte kunnen er kleinere winkels gevestigd worden waardoor er een aantrekkelijker en levendiger winkelgebied kan ontstaan.

De Kamer van Koophandel heeft samen met de Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad, MKB afdeling Alkmaar, Vereniging van Eigenaren Binnenstad Alkmaar en de Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar het verzoek ingediend voor de verlaging van de minimale verkoopoppervlakte. Op dat moment heeft het college aangegeven mee te willen werken aan een wijziging voor het centrumgebied van Overstad. Voor de vrijstellingsprocedure is een ruimtelijke onderbouwing van de wijziging noodzakelijk. De KvK heeft deze onderbouwing aangeleverd, waardoor de gemeente Alkmaar de procedure kan starten, indien de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer hierover op 9 maart aanstaande positief heeft geadviseerd. In de onderbouwing wordt aangegeven dat verlaging van de minimale oppervlaktegrens noodzakelijk is om de centrumpositie van de Alkmaarse binnenstad te handhaven en versterken.

25 februari 2004