Time : 4:30:06 PM
Date : Wednesday, February 25, 2004
Sender Name: VVI

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen vraagt maatregelen van de federale en gemeenschapsoverheden om inactiviteitsvallen weg te werken op weg naar tewerkstelling.

Gezondheid is voor elk van ons een belangrijk maar ook een kwetsbaar goed, ook onze geestelijke gezondheid. In het behoud of herstel van onze geestelijke gezondheid speelt het vervullen van betekenisvolle sociale rollen een belangrijke rol. Zo ook het vervullen van de rol van werknemer/zelfstandige.

Voor vele (ex-)psychiatrische patiënten is het vinden van geschikt werk geen sinecure. Bovenop de structurele werkloosheid, worden zij, nog meer dan andere burgers in de maatschappij, geconfronteerd met inactiviteitsvallen, die hen weerhouden aan het werk te gaan.

De federale regering heeft van het creëren van jobs haar topprioriteit gemaakt. Nochtans bestaat er heel wat regelgeving en werkwijzen van diensten en administraties die maken dat aan een persoon die wil werken, de toegang tot de arbeidsmarkt wordt ontzegd of op zijn minst wordt bemoeilijkt.
In de brochure "De psychiatrische patiënt en tewerkstelling: moeilijk aan het werk te krijgen: een zoektocht naar inactiviteitsvallen", inventariseert het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) uitgebreid deze hinderpalen op weg naar tewerkstelling. U vindt een elektronische versie van deze publicatie op de VVI-webstek: http://www.vvi.be onder de rubriek publicaties.

Naast de inactiviteitsvallen die gelden voor elke werkwillige, komen in deze brochure de specifieke problemen aan bod waarmee psychiatrische patiënten bijkomend te maken hebben. Deze inventaris omvat zowel de structurele als de feitelijke hinderpalen. Deze hinderpalen spruiten voort uit regelgeving of uit werkwijzen die worden gehanteerd door diensten of voorzieningen, zowel op federaal niveau als op gemeenschapsniveau als op het niveau van de interactie tussen deze.
Volgende thema's worden in de brochure uitgewerkt: het statuut van arbeidsgeschiktheid versus arbeidsongeschiktheid, arbeid in combinatie met arbeidsongeschiktheid, arbeid in combinatie met een tegemoetkoming aan personen met een handicap, herscholing, arbeidstrajectbegeleiding, toegang tot het Vlaams Fonds, bijkomende kosten om te gaan werken.
Daarnaast werden inactiviteitsvallen geïnventariseerd die samenhangen met een specifieke context van tewerkstelling: vrijwilligerswerk, activiteitencentra, arbeidszorg in sociale werkplaatsen, beschutte werkplaatsen, sociale werkplaatsen, normaal economisch circuit.

Bij elk van de geïnventariseerde hinderpalen, formuleert het Verbond der Verzorgingsinstellingen een voorstel van oplossing. Sommige oplossingen vragen wetgevend werk. Andere oplossingen nopen tot overleg tussen federale ministers onderling of tot overleg tussen federale en gemeenschapsministers.

In het vooruitzicht van een aangekondigde interministeriële conferentie inzake inactiviteitsvallen op 9 maart 2004, werd de brochure aan alle betrokken federale en Vlaamse ministers overgemaakt, evenals aan de federale parlementsleden van de commissie Sociale Zaken, van de commissie Volksgezondheid en van de senaatscommissie Sociale aangelegenheden. Ook de Vlaamse parlementsleden van de commissie Welzijn en Gezondheid enerzijds en anderzijds de commissie Economie en Tewerkstelling werden bedacht met deze brochure omtrent inactiviteitsvallen.

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen verwacht dan ook dat de verschillende overheden gemeenschappelijk de handschoen opnemen om tijdens de interministeriële conferentie daadwerkelijk werk te maken van het wegwerken van de inactiviteitsvallen en in het bijzonder deze waarmee psychiatrische patiënten extra worden geconfronteerd. Pas dan ligt de weg naar tewerkstelling voor deze groep van arbeidsgehandicapte mensen open.

De totstandkoming van deze publicatie kadert in een bredere VVI-studie naar knelpunten in de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) . Bij het inventariseren van de knelpunten bleek hoe de inactiviteitsvallen bij GGZ-cliënten een grote bijkomende hypotheek leggen op het opnieuw verwerven van een volwaardig inkomen uit arbeidsmatige activiteiten. Vandaar de publicatie van deze inactiviteitsvallen in een afzonderlijke brochure.