Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ACOM verbijsterd over interpretatie OM geweldinstructie 'Irak'

De ACOM, de CNV-bond van militairen heeft met verbijstering kennis genomen van de opvatting van het Openbaar Ministerie dat Nederlandse militairen in Irak 'niet mogen schieten en zelfs geen waarschuwingsschot lossen'.

'Super' procureur-generaal Joan de Wijkerslooth, schrijft dat in een brief, gedateerd 15 januari. Dit naar aanleiding van de zaak tegen de marinier die ervan verdacht wordt bij een confrontatie met Iraakse plunderaars vorig jaar december, een van de plunderaars te hebben doodgeschoten. Volgens De Wijkerslooth wordt een waarschuwingsschot 'in het algemeen aangemerkt als het aanwenden van geweld, hetgeen volgens de instructie niet was toegestaan'.

"Mocht dit zo zijn, dan is de prangende vraag waarom Nederland überhaupt militairen in Irak heeft zitten", aldus ACOM-voorzitter Jan Kleian. "Want als dit waar is kunnen we voortaan volstaan met het inzetten van een bataljon welzijnswerkers of andere hulpverleners in plaats van militairen die speciaal opgeleid en getraind zijn voor missies in oorlogsgebieden als Irak." De ACOM eist nogmaals helderheid van de werkgever Defensie in deze kwestie. Helderheid voor militairen dat Justitie niet dadelijk op de stoep staat, indien ze bij hun inzet in een missiegebied handelen conform de geldende geweldinstructie (Rules of Engagement). De bond is en blijft van oordeel dat indien de militair zich houdt aan de afgegeven geweldinstructie hij/zij niet beducht hoeft te zijn voor strafrechtelijke consequenties.

Volgens de ACOM-voorzitter zou het "misschien nuttig zijn als Defensie eens ging praten met Justitie en dan met name het Openbaar Ministerie zou proberen duidelijk te maken wat de taak en opdracht is van militairen die uitgezonden worden naar een oorlogsgebied waar onder meer (zelfmoord)aanslagen op militairen de dagelijkse orde bepalen".

__________________________
Leusden, 25 februari 2004