Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


26 en 27 februari Symposium: "Role of mycorrhiza in sustainable land management" PPO is actief met excursies, beurzen en open dagen 26 en 27 februari:
Symposium: "Role of mycorrhiza in sustainable land management" Op 26 en 27 februari 2004 organiseert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving een internationaal symposium getiteld "Role of mycorrhiza in sustainable land management". Het symposium is gewijd aan de mogelijkheden om mycorrhizaschimmels toe te passen in de land- en tuinbouw en bij de aanleg van natuurterreinen. Mycorrhizaschimmels kunnen een gunstige werking hebben op de groei van gewassen in duurzame systemen. Ook kunnen ze de kieming van zaden en de vitaliteit van pas aangeplante bomen bevorderen.

In Nederland staat de toepassing van mycorrhizaschimmels nog in de kinderschoenen. Ervaringen in andere landen laten echter zien dat deze ondergrondse schimmels met succes te gebruiken is. Sprekers uit verschillende Europese landen zullen tijdens het symposium vertellen op welke wijze mycorrhizaschimmels succesvol zijn in te zetten in de land- en tuinbouw en bij de aanleg van natuurterreinen. Het symposium sluit af met een discussie over de mogelijkheden die de hier bijeengebrachte kennis biedt om in Nederland mycorrhizaschimmels toe te passen.

Mycorrhizaschimmels zijn schimmels die vergroeid zijn met worteluiteinden van bomen of planten. De plant en de schimmel wisselen zo stoffen uit, met vaak wederzijds voordeel. In de landbouw kunnen mycorrhizaschimmels hiermee een belangrijke rol spelen bij de opname van voedingsstoffen en water door planten. Ook kunnen mycorrhizaschimmels de resistentie van gewassen verhogen tegen ziekten en plagen. In Nederland zijn de transitie van landbouwgebieden in natuur en het herstelbeheer in de natuur twee voorbeelden waaraan mycorrhizaschimmels met succes kunnen bijdragen. Een aantal mycorrhizaschimmels is algemeen bekend vanwege de paddestoelen die ze vormen, zoals de cantharel en het eekhoorntjesbrood. De meeste soorten blijven echter altijd verborgen onder de grond.

Om mycorrhizaschimmels te kunnen inzetten, is de beschikbaarheid en de kwaliteit ervan belangrijk. Tijdens het symposium is er een sessie gewijd aan de productie en de kwaliteit van mycorrhizaschimmels, en de wijze waarop mycorrhizaschimmels gecertificeerd kunnen worden. Vertegenwoordigers van verschillende bedrijven uit Europa die mycorrhizaschimmels voor commercieel gebruik produceren zullen bij dit symposium aanwezig zijn.

Het symposium is uniek, omdat voor het eerst in Nederland zoveel kennis bij elkaar wordt gebracht op het gebied van de functionaliteit van mycorrhiza's in landbouw en natuur. Subsidie van de Europese Unie in het kader van het COST-programma heeft het mogelijk gemaakt om dit congres te organiseren. Voor het symposium is een breed Nederlands publiek uitgenodigd. Hieronder zijn vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van de overheid.

Het symposium zal plaats vinden in Huize Bergen in Vught