European Commission

IP/04/259

Brussel, 25 februari 2004

Jaarlijkse beleidsstrategie van de Commissie: politieke en financiële prioriteiten voor 2005

In de jaarlijkse beleidsstrategie, die vandaag door de Commissie is goedgekeurd, zijn de politieke prioriteiten voor 2005 vastgesteld. Deze strategie zal als leidraad dienen bij het wetgevingsprogramma van de Commissie en de toewijzing van de middelen. De belangrijkste operationele voorrang wordt gegeven aan de integratie van de nieuwe lidstaten. Uit politiek oogpunt wil de Commissie er in een Europese Unie met 25 lidstaten en 450 miljoen burgers voor zorgen dat het concurrentievermogen en de cohesie worden verbeterd, dat veiligheid en het Europees burgerschap worden gegarandeerd aan een groter aantal mobielere burgers en dat de Unie meer externe bevoegdheid op zich kan nemen.

Voorzitter Prodi heeft de politieke aspecten als volgt gepresenteerd: "De beleidsprioriteiten voor 2005 sluiten aan bij wat de EU de voorbije jaren heeft gedaan en sporen volledig met de plannen die door de Commissie voor de volgende financiële vooruitzichten zijn voorgelegd en door de lidstaten zijn gepreciseerd." Mevrouw Michaele Schreyer, lid van de Commissie bevoegd voor de begroting, voegde daaraan toe: "2005 wordt het tweede begrotingsjaar voor een EU met 25 lidstaten. Het kader hiervoor vormen de financiële vooruitzichten, die bij gemeenschappelijk besluit van de Raad, het Parlement en de Commissie zijn aangepast met het oog op de uitbreiding. Het voor 2005 voorgestelde maximumbedrag beloopt 119,4 miljard euro aan vastleggingen(1)
en 114 miljard euro aan betalingen(2) en zal krap zijn. De begroting 2005 zal dicht in de buurt van de maximumbedragen komen om aan alle verplichtingen te voldoen, in het bijzonder die welke in de toetredingsverdragen zijn overeengekomen."

Het besluit betreffende de jaarlijkse beleidsstrategie voor 2005 is uitzonderlijk in die zin dat de huidige Commissie een kader zal vaststellen dat door de volgende Commissie in aanmerking moet worden genomen. Dit besluit zal de de samenhang garanderen met de prioriteiten voor de periode na 2006, die door de nieuwe financiële vooruitzichten wordt bestreken.

Voor 2005 is de topprioriteit van de uitbreiding een succes te maken en vorm te geven aan de toekomst van Europa. 2005 zal een belangrijk jaar zijn voor de onderhandelingen over de volgende financiële vooruitzichten, de nieuwe programma's, zoals die in het kader van de structuurfondsen, onderwijs en opleiding, enz., en naar alle waarschijnlijkheid - de ratificatie van het nieuwe Verdrag.

Bij de werkzaamheden van de Commissie zullen voor 2005 de volgende drie prioriteiten voorop staan.

Concurrentievermogen en cohesie

Teneinde de groei te bevorderen, zal de Commissie de nadruk leggen op het industriële beleid, onderzoek, een beter gebruik van de mogelijkheden die door de interne markt worden geboden en steunverlening aan achterstandsregio's. Er zullen belangrijke initiatieven worden genomen inzake economische governance, reeds goed ontwikkelde projecten voor Trans-Europese netwerken in het kader van het groei-initiatief, een nieuwe agenda voor het sociale beleid voor de periode na 2006, en de nadruk zal worden gelegd op overheidssteun. De wetgevingsactiviteiten die moeten leiden tot de aanneming van de richtlijn inzake diensten zullen worden voortgezet en er zullen voorstellen worden gedaan inzake financiële diensten, vennootschapsbelasting, overheidsopdrachten in de defensiesector, het beheer van het luchtverkeer en de bevordering van een Europese onderzoeksruimte.

Veiligheid en Europees burgerschap

In de uitgebreide EU zullen nieuwe inspanningen vereist zijn om een vrij en veilig verkeer te garanderen en moeten een landgrens van 6 000 km en een zeegrens van 85 000 km worden beheerd. De burgers verwachten dat de EU hen zal beschermen tegen natuurrampen en epidemieën. De acties zullen betrekking hebben op het gemeenschappelijk asielstelsel, het visumbeleid, de Europese politieacademie, milieubescherming op zee, de buitengebruikstelling van nucleair materiaal, onderzoek inzake veiligheid, en pers en voorlichting.

Externe bevoegdheid en nabuurschapsdimensie

De EU zal voor een bedrag van 200 miljoen euro bijdragen aan de wederopbouw van Irak. De Commissie zal voorstellen een deel hiervan te financieren uit het "flexibiliteitsinstrument", dat het mogelijk maakt de door het financiële kader vastgestelde maximumbedragen in onvoorziene omstandigheden te overschrijden. Er zullen meer financiële middelen worden uitgetrokken voor de internationale visserijovereenkomsten teneinde de lopende onderhandelingen over een reeks nieuwe of verlengde overeenkomsten met verschillende landen te kunnen afronden.

Financiële middelen

In 2005 zal de Unie met een aantal belangrijke uitdagingen worden geconfronteerd, aangezien de bedragen die beschikbaar zijn binnen de maxima die in de financiële vooruitzichten zijn vastgesteld, zijn verminderd door de jaarlijkse aanpassing aan de lopende prijzen, hetgeen betekent dat de begroting 2005 bijzonder strak moet zijn. Voor 2005 is een maximum vastgesteld van 119,4 miljard euro aan vastleggingen en van 114 miljard euro aan betalingen. Het voorontwerp van begroting moet onder dit maximum blijven.

Het voorontwerp van begroting zal door de Commissie op 28 april worden gepresenteerd.

Personele middelen

De Commissie heeft er in het verleden duidelijk op gewezen dat zij voor de uitgebreide Unie tot 2008 3 900 extra personeelsleden nodig heeft. Na de eerste in 2004 overeengekomen tranche zal een tweede tranche nodig zijn in 2005. Rekening houdend met de beperkte begrotingsmiddelen is voor indienstnemingen slechts om 700 ambten verzocht, hoofdzakelijk voor nationale onderdanen uit de nieuwe lidstaten. Bijna de helft daarvan is bestemd voor de talendienst. De Commissie zal de interne herschikkingen voortzetten om de prioriteiten te versterken. Hierdoor zullen in totaal circa 1 270 ambten beschikbaar zijn voor de prioritaire gebieden, inclusief de 700 nieuwe ambten voor met de uitbreiding samenhangende taken.

Achtergrond

De jaarlijkse beleidsstrategie, die nu 4 jaar bestaat, is een onderdeel van een ruimer streven om beleidsprioriteiten vast te stellen, een inventaris op te maken van daarop betrekking hebbende initiatieven en richtsnoeren te geven betreffende de middelen. Het gaat om een belangrijk hulpmiddel bij het beheer en de programmering, dat is ontwikkeld als onderdeel van de hervorming van de Commissie om te garanderen dat de prioriteiten en de middelen op elkaar zijn afgestemd.

Gezien de specifieke omstandigheden in 2004 is de dialoog tussen het Europees Parlement en de Raad zodanig georganiseerd dat over de prioriteiten wordt beraadslaagd voordat over de operationele programmering en het wetgevings- en werkprogramma wordt overlegd. Deze cyclus wordt afgerond met de jaarlijkse activiteitenverslagen.

De Commissie is de eerste van de drie instellingen die haar prioriteiten heeft vastgesteld. De Ecofin-Raad zal op 9 maart de richtsnoeren van de Raad vaststellen en het Europees Parlement zal tijdens zijn plenaire vergadering einde maart over zijn prioriteiten stemmen.

(1)
Nieuwe programma^s en projecten waarmee een aanvang kan worden gemaakt en die in de loop van hetzelfde jaar of in daaropvolgende jaren tot betalingen kunnen leiden.

(2)
Betalingen die in de loop van het jaar kunnen worden verricht.