Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 26 februari 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes wil splitsingseisen verruimen

Particuliere woningeigenaren mogen vanaf 1 september ook kleinere woningen gaan splitsen, mits zij 60 vierkante meter groot zijn. Op dit moment moeten de woningen nog minimaal 70 vierkante meter zijn. Zijn de woningen kleiner, dan moeten woningen eerst worden samengevoegd voor zij gesplitst mogen worden. De woningeigenaren hebben gevraagd om ruimere regels voor samenvoegen, omdat samengevoegde woningen van twee keer 70 vierkante meter in deze periode moeilijk te verkopen zijn. De Baarsjes heeft al eerder een versoepeling geïntroduceerd, waardoor sinds september 2003 een kleine woning met bijvoorbeeld een zolder of een uitbouw van minimaal dertig vierkante meter gesplitst mag worden zonder samenvoeging met een tweede woning. Vanaf 1 september mogen in het hele stadsdeel op jaarbasis achthonderd woningen gesplitst worden, bovenop de aantallen die het voorgaande jaar nog niet benut zijn. In een periode van vier tot zes jaar moeten in De Baarsjes 2.762 particuliere woningen worden gesplitst. Daarom is als tweede vorm van versoepeling het aantal toegestane samenvoegingen per buurt losgelaten, tot dusver bestaan voor elk van de vijf buurten afzonderlijke quota. Het stadsdeel vindt samenvoeging vóór splitsing belangrijk, omdat het stadsdeel een aanbod aan grote woningen nodig heeft waardoor de bewoners die na hun studententijd gezinnen gaan vormen in De Baarsjes blijven wonen. Het voorstel ligt de komende twee weken ter inspraak.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Eenmalige opschoonactie verwaarloosde vaartuigen

Stadsdeel De Baarsjes gaat meedoen aan een stadsbrede opschoonactie van verwaarloosde vaartuigen. De laatste jaren neemt het aantal klachten over verwaarloosde vaartuigen toe. Steeds meer dak- en thuislozen zoeken een onderkomen in deze vaartuigen. Dit leidt in veel gevallen tot zware verwaarlozing en overtredingen en daarmee tot forse overlast en risico's voor de volksgezondheid. De enige oplossing is het verwijderen van de betreffende vaartuigen. Recent heeft een acute situatie nog geleid tot het ontruimen en verwijderen van een vaartuig aan de Postjeskade. Hoewel het stadsdeel zelf bevoegd is om op te treden, is het verwijderen van deze vaartuigen een organisatorisch en juridisch ingewikkelde klus. Onder regie van de Dienst Binnenwaterbeheer is nu samen met de Koninklijke Landelijke Politiediensten en de GG&GD een eenmalige opschoonactie opgezet. Bij deze eenmalige actie wordt naast het verwijderen van de vaartuigen ook zorg besteed aan de opvang van de illegale slapers.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Ambitie GroteStedenbeleid tot 2010

Als De Baarsjes de landelijke doelen van het Grote Stedenbeleid 2005 t/m 2009 wil uitvoeren, heeft het stadsdeel 45 miljoen euro nodig, zo leert een eerste inventarisatie onder de stadsdelen op verzoek van de gemeente Amsterdam. Alleen al voor de inburgering van oudkomers en nieuwkomers is de komende vijf jaar 9,5 miljoen euro nodig, zo heeft het De Baarsjes berekend. Voor de gemeente is de komende vijf jaar in principe ruim vijfhonderd miljoen euro beschikbaar. Bijna de helft van de gevraagde 45 miljoen euro wil De Baarsjes aanwenden voor de stedelijke vernieuwingsgebieden Chassébuurt, Orteliusbuurt en Mercatorpark.

Het Grote Stedenbeleid voor de dertig grote Nederlandse steden kent vier pijlers: fysiek, sociaal, economisch en veiligheid. Uitvoering van de pijlerdoelen betekent voor De Baarsjes:

. fysiek - ruim 24,5 miljoen euro, onder meer voor woningen en parkeergarages.

. sociaal - ruim 14 miljoen euro, onder meer voor taalcursussen en voorscholen.

. economisch - ruim 3 miljoen euro, onder meer voor bedrijfsruimte voor ruim 16.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte voor kleine ondernemers en galeries/ateliers voor culturele ondernemers

. veiligheid - ruim 3 miljoen euro, onder meer voor de aanpak van huiselijk geweld, verminderen van jongerenoverlast en de bestrijding van criminaliteit in de horeca.

Informatie: Joke Padmos, telefoon 020-589433

Algemene informatie: Joke Padmos,
Hoofd Communicatie
Stadsdeel de Baarsjes
Baarsjesweg 224
Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Tel. 020 - 589 27 28
Mobiel: 06 - 20 54 17 56
Mail: J.Padmos@Baarsjes.Amsterdam.nl