Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, reageert op het persbericht van de socialistische vakbond. Daarin stelt het ABVV dat zelfstandigen subsidies zullen krijgen voor het invullen van hun belastingen als gevolg van de opheffing van de Raad voor Experten in het kader van de Adviescheques. Ceysens: "Ik vrees dat het ABVV de klok ergens heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Gewoon fiscaal advies kan niet betaald worden met de adviescheque want dat mag niet van Europa. Dit nu zo voorstellen is pure desinformatie."

Waarover gaat het?

De Vlaamse regering besliste dat bedrijven die professioneel en gespecialiseerd advies vragen kunnen rekenen op steun van de Vlaamse minister van Economie. Cheques voor gespecialiseerde adviezen, zoals bijvoorbeeld milieu advies, strategisch advies bij een overname van een bedrijf of een haalbaarheidsstudie, kunnen bij de overheid gekocht worden en gebruikt bij erkende adviesverstrekkers. De Vlaamse regering betaalt de helft van de prijs van een adviescheque. Adviesverstrekkers met een ISO, VIZO of Q*for kwaliteitscertificaat komen momenteel in aanmerking voor de adviescheque. Een Raad van Experten moest beslissen welke kwaliteitslabels daarbuiten nog in aanmerking komen om zo de groep van adviesverstrekkers nog groter te maken.

De adviescheques zijn een enorm succes. Wekelijks worden er gemiddeld 35.000 adviescheques besteld, dit jaar alleen al goed voor een totaal van 300.000 cheques.

Probleem: Formule Raad werkt niet

Adviesverstrekkers zoals milieuconsulenten, ICT-adviseurs of boekhouders zonder ISO, VIZO of Q*for certificaat wachten al geruime tijd op een erkenning door de Raad. Patricia Ceysens vindt dat dit niet langer kan. Ze heeft vorige maand inderdaad beslist om de Raad, waarin o.m. het ABVV zetelt, te laten stilleggen omdat "kleine adviesverstrekkers niet langer kunnen wachten," zegt Ceysens.

"Gek dat het ABVV, nochtans lid van de Raad, denkt dat de Raad bevoegd is om het soort adviezen te erkennen. De Raad kan enkel de kwaliteitslabels voor verstrekkers van zulke adviezen erkennen," zegt Ceysens.

Ceysens: "Het verbaast me ook dat de socialistische vakbond denkt dat courant advies, zoals het invullen van een belastingsaangifte door een boekhouder, in aanmerking komt voor een adviescheque. Ik stuur hen de tekst van de regeling nog eens op. Zo'n advies kan niet in aanmerking komen voor een adviescheque want het is verboden door Europa. Doe je dit als adviesverstrekker toch dan overtreed je de deontologische code en riskeer je je erkenning te verliezen."

Oplossing: eenvoud

"Ik wil alles veel eenvoudiger. Omdat de formule van de Raad niet werkt, grijp ik in. Ik heb enkele maanden geleden het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg de opdracht gegeven met een eenvoudige screenings-methode te komen. Dit ter vervanging van een erkenning door de Raad," zegt de minister.

Welke adviseurs zullen onder het nieuwe systeem kunnen erkend worden?

1. Heb je een ISO, CEDEO, VIZO of Q*for kwaliteitslabel dan krijg je een automatische erkenning voor de adviescheques.

2. Heb je al een erkenning van een andere Vlaamse overheidsinstantie (zoals bv. OVAM) dan krijg je ook eveneens automatisch een erkenning voor de adviescheques. De overheid moet bedrijven geen twee keer doorlichten.
3. Andere adviesverstrekkers kunnen voor gespecialiseerd advies erkend worden onder de nieuwe en eenvoudige screening.

"Ik zal dit nieuw systeem snel voorleggen aan de regering zodat we begin mei ook de hele website voor adviescheques kunnen aangepast hebben en we een vlotte erkenning krijgen," besluit Ceysens.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---