Ingezonden persbericht

D66 Persbericht 04.005 - Zaterdag 28 februari 2004

D66-delegatie positief over hervormingen Turkije

Ankara, 28 februari 2004 - "Je moet wel onder de indruk zijn van het tempo en de inzet waarmee Turkije hervormingen doorvoert", aldus Sophie in 't Veld, Europees Lijsttrekker voor D66 aan het slot van een kort werkbezoek aan Turkije. Dennis Hesseling, een van de delegatieleden, vult aan: "Uit onze gesprekken met regerings- en oppositiepartijen blijkt dat er brede steun is voor het behalen van de zogenaamde Kopenhagen criteria." (De voorwaarden voor EU-lidmaatschap inzake democratie, mensenrechten en markteconomie.) De tekortkomingen worden volmondig erkend.

De D66-delegatie benadrukt dat er tussen nu en december vooral vooruitgang geboekt moet worden met de implementatie van de hervormingen. De druk van de EU is essentieel voor het hervormingsproces. Ook recente rapporten van mensenrechtenorganisaties signaleren weliswaar nog grote problemen, maar erkennen tegelijkertijd de vooruitgang van de laatste jaren. De D66-delegatie vindt dat deze organisaties door de Turkse regering nauw bij het hervormingsproces betrokken moeten worden.
D66 is verklaard voorstander van EU-lidmaatschap voor Turkije, maar houdt de criteria - met name het aspect van de mensenrechten - haarscherp in de gaten.

D66 zet de kandidatuur van Turkije hoog op de agenda en zal tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap later dit jaar hierover een publiek debat organiseren. "In Turkije is er een levendig debat, zelfs de man in de straat spreekt over de Kopenhagen-criteria. In Nederland is dringend meer informatie en debat nodig", concludeert Sophie in 't Veld. Ze roept ook de Turkse gemeenschap in Nederland op zich actief in het debat te mengen.

Het werkbezoek vond plaats op initiatief van de D66-stichting "International Democratic Initiative" (IDI). Het doel van de reis was een orientatie op mogelijke partners voor samenwerking, met het oog op de toekomstige toetreding van Turkije tot de EU. De delegatie bestond uit Sophie in 't Veld, Europees Lijsttrekker, Dennis Hesseling, Bestuurslid IDI, Emily van de Vijver, Buitenland-coordinator IDI, en Fatma Koser Kaya, eerste opvolger voor D66 in de Tweede Kamer.
/////