GGD Rotterdam e.o.


Gezamenlijke bestrijding zeldzame seksueel overdraagbare aandoening

Landelijke en lokale organisaties hebben de handen ineen geslagen bij de bestrijding van LGV (LGV staat voor 'lymphogranuloma venereum'). Het is een seksueel overdraagbare infectieziekte die in Nederland zelden voorkomt. Momenteel staat van een twintigtal personen in Rotterdam en een aantal in Amsterdam vast of is er een sterke verdenking dat zij LGV hebben opgelopen. Het gaat in alle gevallen om mannen met homoseksuele contacten met name uit de leer- en partyscene. Een groot deel van hen is HIV-positief. Omdat de betrokken mannen seksuele contacten hebben gehad in verschillende Europese steden, gaat de GGD ervan uit dat het probleem ook in andere steden voorkomt. In Nederland is Rotterdam de eerste stad waar LGV is geconstateerd. Het Erasmus Medisch Centrum heeft de GGD medio december over LGV geïnformeerd.

De bestrijding van LGV wordt gezamenlijk uitgevoerd door de GGD Rotterdam, de GG&GD Amsterdam, de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de Schorerstichting, SOA Aids Nederland en de Hiv Vereniging. Alle GGDs, soa-poliklinieken en HIV-behandelaren zijn inmiddels geïnformeerd en via een brief in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 februari worden alle overige medische professionals geïnformeerd.

LGV komt vooral in de tropen voor. Omdat de ziekte in Nederland zeldzaam is, worden de klachten waartoe de infectie leidt niet gemakkelijk als LGV-klachten herkend. Het gaat daarbij om zweren in het laatste stuk van de darm, obstipatie en bloed in de ontlasting. LGV is een aandoening die wordt veroorzaakt door een speciaal type chlamydia bacterie.
In tegenstelling tot gewone chlamydia is LGV niet door middel van een éénmalige behandeling met antibiotica te genezen, maar is een kuur van drie weken noodzakelijk.
LGV kan men krijgen via seksueel contact, waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. Dit kan door penis-vagina contact, maar ook door penis-anus contact. Veilig vrijen met een condoom kan besmetting met LGV voorkomen.

Bij mannen met LGV wordt via contactonderzoek geprobeerd hun seksuele partners te informeren, met als doel hen te adviseren zich te laten onderzoeken en zonodig te behandelen.
Voor mannen met homoseksuele contacten zullen specifieke voorlichtingsactiviteiten worden uitgevoerd. Het RIVM is een landelijke monitoring gestart van het aantal LGV-gevallen in ons land en van de groepen waarin LGV voorkomt.

Op grond van de nu bekende feiten lopen vooral mannen met homoseksuele contacten uit de leer- en partyscene, die onbeschermde seks hebben risico. Mannen die tot deze risicogroep behoren, kunnen voor meer informatie contact opnemen met de Aids Soa infolijn, 0900 204 204 0 of de Schorer Helpdesk 020 662 42 06.