Politie Groningen

Persberichten zaterdag 28 februari 2004

Provincie Groningen 28-02-2004 -

Stadskanaal: aanhouding voor zware mishandeling
Een 52-jarige inwoner van Stadskanaal is vrijdagnacht aangehouden voor het mishandelen van een 29-jarige inwoner van Musselkanaal. Bij een onenigheid in een café aan de Hoofdstraat in Stadskanaal vond de man uit Stadskanaal dat hij zich moest verdedigen ten opzichte van de andere bezoeker. Hij drukte daarom een kapot glas in het gezicht van de Musselkanaalster, waardoor deze ernstig gewond raakte. Hij is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Daaruit moet nog blijken wat de werkelijke aanleiding is geweest tot het conflict.

Stadskanaal: jongens aangehouden voor vernieling
Vier jongemannen uit Stadskanaal in de leeftijd van 17 tot 24 jaar zijn vrijdagnacht aangehouden op de Frankrijkerlaan in hun woonplaats voor het vernielen van enkele autos. Een bewoner van de straat had de jongens de zaak zien vernielen en hield ze staande totdat de inmiddels gewaarschuwde politie ter plaatse kwam. Deze nam het viertal over. Aan het politiebureau bleek dat een 20-jarige van het viertal de voornaamste rol had gespeeld bij de vernielingen. Onder meer waren er enkele spiegels gesneuveld en had de 20-jarige jongeman zich op een auto laten vallen. Hij was behoorlijk onder invloed van alcohol en is ter ontnuchtering ingesloten. Hij zal in de loop van de dag nader worden gehoord. De andere drie konden na het verhoor weer naar huis.

Winschoten: extra overlastcontrole centrum Winschoten
Gedurende een extra controle op overlastveroorzakers in het uitgaanscentrum van Winschoten heeft de politie diverse mensen bekeurd . Zo werden vier bekeuringen uitgedeeld aan jongelui uit Winschoten voor het gebruik van alcohol op de openbare weg. Het viertal in de leeftijd van 16 tot 21 jaar deed zich te goed aan een fles wodka en veroorzaakten in een portiek aan de Bosstraat geluidsoverlast. Een 29-jarige inwoner van Groningen werd op de Emmastraat aangehouden omdat hij bezig was een fiets te stelen. Hij was met een stoeptegel bezig het slot te vernielen, hetgeen werd gezien door politieagenten in burger. Verder werd van een bezoeker van uitgaansgebied een ploertendoder in beslag genomen. Voor wildplassen werden twee bekeuringen uitgedeeld. Gedurende het extra toezicht werd ook een coffeeshop aan de Torenstraat bezocht. Daarbij bleek dat er in het pand meer voorraad was dan de toegestane hoeveelheid softdrugs van maximaal 500 gram. In het pand werd in de kelderruimte ruim 5800 gram wiet aangetroffen en 600 gram hasj. Tevens was er nog een kleine verkoopvoorraad van 250 gram hasj en wiet achter de bar aanwezig. De drugs zijn in beslag genomen. De eigenaar van de zaak die zelf afwezig was zal nog nader worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op en tevens een rapportage voor de gemeente.

Scharmer: auto te water
Vrijdagavond is een personenauto door nog onbekende oorzaak met twee inzittenden in de sloot geraakt langs de A7 bij Scharmer. De beide personen, een man en een vrouw, raakten gewond en zijn voor nader onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De personalia van de beide mensen is nog niet bekend. De auto stond op naam van een inwoner van Hoogezand. De auto die flink beschadigd raakte is door een bergingsbedrijf afgevoerd. De politie onderzoekt het ongeval.

Hoogezand: automobilist door kapot achterlicht tegen de lamp
Een 43-jarige automobilist uit Hoogezand liep in zijn woonplaats door een kapot achterlicht vrijdagavond tegen de lamp. Hij reed onder invloed van alcohol zo bleek bij de controle op de Schimmelpennincklaan waarbij de politieagenten de man wilden attenderen op de kapotte verlichting. Onderzoek aan het politiebureau leverde een uitslag op van bijna 0.6 promille, hetgeen juist boven de limiet was van 0.5 promille. De politie maakt proces-verbaal op.

Diefstal op vakantieadres aangeven
Met het oog op de voorjaarsvakantie attendeert de politie op het voorkomen van diefstallen van persoonlijke spullen en reisdocumenten. In vakantiegebieden komt dat soort diefstallen vaak voor. In het geval mensen toch slachtoffer worden van deze praktijken, moeten ze daarvan aangifte doen bij de plaatselijke politie, ook in het buitenland. Aangifte van strafbare feiten is bedoeld om de zaak door politie en justitie te laten onderzoeken om zodoende de daders aan te houden en de diefstallen op te lossen. Het heeft daarom geen enkele zin om hier aangifte te doen voor diefstallen die elders of in het buitenland zijn gepleegd. Bij wijze van uitzondering kan van vermissing of diefstal van identiteitsdocumenten en paspoorten wel aangifte worden gedaan. Dit om een goede registratie te kunnen houden en misbruik van dergelijke documenten te voorkomen.

Ten Post/Groningen: snelheidscontrole
Op de N360 bij ten Post zijn vrijdagmiddag 1770 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Ter plaatse was 80 km/u toegestaan. In 89 gevallen werd de snelheid overtreden. De hoogst genoteerde was een motorrijder. Hij reed 115 km/u. Op de Weg der Verenigde Naties in Groningen werden vrijdagavond 1930 voertuigen gecontroleerd. Daarvan overtraden 185 de maximumsnelheid van 70 km/u.

Groningen: man aangehouden voor bedreiging portiers
Een 40-jarige inwoner van Groningen is vrijdagnacht op de Grote Markt aangehouden voor bedreiging van enkele portiers bij een horecagelegenheid. De man wilde samen met een maat naar binnen, maar werd vanwege zijn staat van dronkenschap geweigerd. Hij werd hierdoor kwaad en trok een mes. Tevens dreigde hij de portiers dat hij zou steken als hij er niet in mocht. Hij werd overmeesterd en aan de politie overgedragen. Hij is ter ontnuchtering en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes is in beslag genomen.