Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Joost Michielsen wint Nachwuchs-Cup

Het Frankische landschap heeft een kleine gedaantewisseling ondergaan, doordat er gedurende de laatste dagen regelmatige sneeuwval was. De strijd in de Pulvermühle ging onverminderd verder. Daarbij moet ik nog vermelden dat er drie toernooien tegelijk werden gespeeld. Daniel Stellwagen speelde in het gesloten GM-toernooi mee. Arik Braun en Jan Markos streden om een ticket voor een plaats in het GM-toernooi. In de Nachwuchs-Cup lag voor de winnaar een uitnodiging voor een gesloten IM-toernooi in april klaar. Overdag werd het publiek getrakteerd op live commentaar van een speler uit het GM toernooi.

De derde ronde van de Nachwuchs-Cup (zie ook het vorige verslag) was een zware ronde voor de Nederlandse spelers. Joost Michielsen werd verrast door een tussenzet en kreeg een stelling met een sterk paard tegen slechte loper. Na enige onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander en knap verdedigend werk van Joost werd de partij alsnog remise. Robin Swinkels zette de bekende SOS-systemen van Jeroen Bosch in en behaalde met zijn verrassingswapen een prettig plusje. Daarin overzag hij echter dat een stuk van hem ingesloten werd. Zijn tegenstander greep daarop direct mis en Robin won een toren tegen twee stukken terug. Zodoende was de balans hersteld tot een kwaliteit tegen een pion. Robin toonde zijn techniek en met ook wat hulp van de tegenstander eindigde deze partij in een puntendeling.

De vierde ronde sloeg Joost weer eens toe. In de opening leek hij een pion te verliezen, maar wist dit om te zetten in een stukwinst tegen drie pionnen. Zijn tegenstander had eerst de betere kansen, maar langzaam kwam Joost in zijn spel. Hij drong Marco Baldauf terug en dwong hem even later tot opgave. Robin verraste zijn tegenstander met een Siciliaan en stond prima na de opening. Hij koos voor een interessant pionoffer, waardoor hij aanvalskansen kreeg. Daarin overzag hij een kleine pionzet, wat hem een stuk kostte. Hij wilde zijn tegenstanders techniek even testen en niet ten onrechte. In tijdnood marcheerde hij met zijn pionnen naar de overkant en kreeg tegenspel. Helaas greep Robin mis en moest hij toch zijn meerdere erkennen in Axel Heinz.

De vijfde ronde leverde weer een onderling gevecht op tussen de Nederlanders. Ook ditmaal werd er hard gestreden en dat leverde een interessant gevecht op. Robin trok ditmaal aan het langste eind. In het middenspel waren er over en weer kansen, waarin in ieder geval Robin een duidelijke winst liet liggen. Toen de rook was opgetrokken ontstond er een gelijk lopereindspel met f- en g-pion tegen f-, g- en h-pion voor Robin. Daarin waren er een aantal remisemogelijkheden. Joost liet zich uiteindelijk in op een loperruil die direct tot verlies leidde. De spanning in het toernooi was hiermee enigszins terug. Joost leidde de groep met 3,5 uit 5, gevolgd door Axel met 2,5 punt en Robin en Marco hadden beiden 2 punten.

De Nachwuchs-Cup leek wel een thematoernooi te zijn, aangezien in de zesde ronde voor de vijfde maal de 'Kan-variant' van de Siciliaan op het bord kwam. Axel trok gevaarlijk van leer met een snel h5. Joost verstevigde zijn stelling en kreeg groot voordeel. In de afwerking liet hij iets te veel tegenspel toe en nam het zekere voor het onzekere door remise te maken met eeuwig schaak. Daarmee heeft hij zich gekwalificeerd voor het gesloten IM-toernooi en kunnen we hem binnenkort hem weer in de schaakarena zien.

Robin kreeg ditmaal een SOS tegen, Jeroens fans strekken zich over een groot gebied uit! Robin kon kiezen tussen een pionwinst met initiatief voor de tegenstander of spelen met het loperpaar. Hij koos voor het laatste. Na enige afwikkelingen werd hij toch gedwongen zijn loperpaar op te geven en kwam hij minder te staan. Marco ruilde torens af en kwam maar liefst drie pionnen voor. De grap was echter dat de loper en koning zodanig goed samenwerkten, dat de stelling alsnog remise was! Zodoende eindigde Robin op de derde plaats.

Partijen naspelen? Klik hier.

Inmiddels zitten wij in de trein en doen ons tegoed aan het lekkere lunchpakket van de vrijgevige familie Bezold. De lokale matador leidt nu zijn eigen toernooi en zaterdag zullen wij weten of hij het heeft gered!


---