Politie Friesland

Politieberichten van 27/2 (13.00) t/m 28/2 (13.00)

Fryslân 28-02-2004 - Voor verder informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met de politie Fryslân op het algemene nummer 0900 - 8844.

Sneek: zware mishandeling, getuigen gezocht
In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 05.00 uur is op de Marktstraat een 20-jarige jongeman uit Sneek zwaar mishandeld (zie ook de politieberichten van zondag 22 februari).
Het slachtoffer maakte deel uit van een groep en kreeg ruzie met een andere groep jongelui. Het kwam tot een woordenwisseling tussen beide groepen en uiteindelijk tot schermutselingen. Er werd over en weer geduwd en getrokken. Plotseling werd het slachtoffer van achter hard tegen het onderbeen geschopt. Het signalement van de dader is een jonge blanke man, lengte ongeveer 1,70 m, een witte sweater met capuchon over het hoofd en een zwarte jas. Het slachtoffer raakte gewond en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar werd een gebroken onderbeen geconstateerd. Het slachtoffer deed zondag aangifte. De politie Sneek heeft de zaak in onderzoek. Inmiddels zijn een groot aantal getuigen gehoord. Dit heeft helaas niet geleid tot de verdachte. Gezien het tijdstip van de mishandeling zijn er ongetwijfeld meet getuigen. De politie komt daar graag mee in contact. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief).

Aldtsjerk: aanrijding met dodelijke afloop
Op vrijdag om 13.30 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden op de Marwei. Een 26-jarige automobilist uit Oudwoude reed richting Dokkum en wilde bij een inrit linksaf slaan. De automobilist die hier achter reed, een 65-jarige inwoner van Munein, had dit niet in de gaten hij was even verblind door de zon -, maakte vervolgens een noodstop en raakte de eerst auto. Achter de tweede auto reed een vrachtwagen, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Burgum, die ook hard moest afremmen. Hierbij ging de vrachtwagen schuiven en kwam op de linker weghelft terecht waar op dat moment uit tegemoetkomende richting een 48 jarige automobiliste uit de gemeente Dongeradeel reed. Een botsing tussen de vrachtwagen en deze auto was het gevolg. De automobilist was op slag dood, de andere automobilisten bleven ongedeerd. Bureau Ongevallenanalyse heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. De weg is tot 17.00 uur voor verkeer afgesloten geweest.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Vrijdag om 14.35 werden twee flesje parfum, met een waarde van 67 per stuk, gestolen uit een winkel aan de Dracht. Dit werd gezien door een medewerkster van het bedrijf, een 28-jarige inwoonster van Heerenveen. Buiten de winkel gaf de verdachte de spullen snel aan de aangeefster en ging er vandoor. De man had echter buiten de waard gerekend. De politie was zeer snel ter plaatse en kon de man, ondanks diverse verbale verwensingen, aanhouden. De man is overgebracht naar het bureau. Hij kreeg een winkelverbod. De parfum is weer teruggegaan naar de eigenaar.

Leeuwarden: aanrijding vrachtwagen en bus
Vrijdag om 13.35 rijdt een Arrivabus vanuit de richting van het centrum van Leeuwarden in de richting van het Oostergoplein. Een vrachtwagen, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Hengelo (Ov), reed vanuit de richting van de Sixmastraat en ging in de richting van het Oostergoplein via de Hoekemastraat. Op de kruising van de Hoekemastraat en de Oostergoweg verleent de vrachtwagen geen voorrang aan de voor hem van links komende bus, die op de voorrangsweg reed. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij de cabine van de vrachtwagen in zijn geheel beschadigd raakte, evenals de rechterzijde van de bus. Ook twee ramen van de bus sneuvelden. Er zaten circa 45 passagiers in de bus. Een meisje is, met lichte verwondingen, even behandeld. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Kollumerzwaag: hennepkwekerij opgerold
In een schuurtje achter een woning aan de Tsjerkestrjitte trof de politie vrijdag rond 17.00 een hennepkwekerij aan. In totaal werden 104 planten aangetroffen. De goederen zijn in beslaggenomen en vernietigd. Een 25-jarige inwoner van Kollumerzwaag zal nog gehoord worden.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 16.50 uur, Marrumerweg te Ferwert, politie liet de auto stoppen omdat deze niet verzekerd was, na het ruiken van een dranklucht moest de man eveneens blazen: hij blies 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur;
Zaterdag om 00.05 uur, Piekezijlstraat te Sneek, 46-jarige automobilist uit Sneek, blies 300 ug/l, rijverbod van twee uur; Zaterdag om 03.35 uur, Vissersburen te Lemmer, 27-jarige automobilist uit Lemmer, viel op omdat hij met de mistverlichting reed, blies 280 ug/l, rijverbod van een uur;
Zaterdag om 00.10 uur, Zuidkade te Drachten, de politie kreeg een melding dat een auto tegen een geparkeerde auto was gereden, hierna was de veroorzaker, een 24-jarige inwoner van Drachten, er vandoor gegaan. De auto werd even later op de Greide aangetroffen. De verdachte werd in een woning aangetroffen, waarna hij een proces-verbaal kreeg voor het verlaten van de plaats van een ongeval en voor het rijden onder invloed. De man blies 775 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd;
Zaterdag om 03.35 uur, Van Kleffenslaan te Heerenveen, 38-jarige automobiliste uit Oudeschoot, blies 550 ug/l, rijverbod van zes uur.

Wirdum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 21.00 uur werd met de laserpatrol gecontroleerd op de A32 bij Wirdum. Ter plaatse is 70 km per uur toegestaan. Rond het tijdstip passeerde een 33-jarige automobiliste uit Den Bosch de laser met 130 km per uur, een overschrijding derhalve van 60 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

Leeuwarden: te vaak rijden zonder rijbewijs, auto in beslag genomen Vrijdag om 21.40 uur werd een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op het Noordvliet. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, ook was zijn voertuig niet verzekerd. Uit de politiesystemen bleek dat er al driemaal eerder proces-verbaal was opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. Hierop is het voertuig van de verdachte in beslag genomen. De man krijgt een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en het onverzekerd rijden.

Tjerkgaast: te veel te snelle rijders
Vrijdag om 22.05 reed een 23-jarige inwoner van Appenzell (Zwitserland) over de Strjitwei tussen Spannenburg en Hommerts met een snelheid van 136 km per uur. Ter plaatse is 80 km per uur toegestaan. Na overleg met de officier van justitie mocht de man verder rijden als hij 330 euro betaalde. Aldus geschiedde. Verder werden vrijdagavond ter plaatse 693 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 121 krijgen een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid. De snelste reed 151 km per uur. Deze kon helaas niet worden staande gehouden, zodat het rijbewijs niet ingevorderd kon worden. Wel kan betrokkene binnenkort een acceptgiro van het CJIB tegemoet zien.

Sneek: inbraak kantoor
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een kantoor aan de Koperslagersstraat. Men kwam binnen door met een metalen deurmat/putafdichting een groot glazen raam in te gooien. Vijf computers met beeldschermen werden gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Raerd.