Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, zaterdag 28 februari 2004

Alkmaar 28-02-2004 - 15.00 uur

Grote verkeerscontrole in Alkmaar
Alkmaar, vrijdag 27 februari 2004.
Tijdens een grote verkeerscontrole van vrijdag 20.00 uur tot zaterdag 3.00 uur zijn op de Muiderwaard en de Bergerweg in Alkmaar in totaal 12 automobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed. Van twee automobilisten is het rijbewijs ingevorderd. In totaal heeft de politie 1150 blaastesten afgenomen. Daarnaast werden 26 bonnen geschreven voor het rijden zonder gordel, het rijden door rood licht, het ontbreken van een verzekering of het keren door de berm. Drie personen zijn aangehouden omdat zij nog openstaande boetes bleken te hebben.

Deze verkeerscontrole werd georganiseerd in samenwerking met het IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat), het Promotieteam van 3VO, de Motorrijtuigenbelasting en het Verkeershandhavingsteam. Tot 23.00 uur werd alleen gecontroleerd op de Muiderwaard (verkeer vanaf de Huiswaarderweg werd omgeleid via de controlepost en vanaf 0.00 uur controleerde de politie behalve op de Muiderwaard ook op de Bergerweg. Het publiek reageerde in het algemeen erg goed op de door de politie uitgevoerde alcoholcontrole.

Alcohol in het verkeer
Alcohol in het verkeer is een speerpunt van de politie in Noord-Holland Noord. Doelstelling van de alcoholcontroles is het vergroten van de verkeersveiligheid en de preventieve werking ervan. De maximaal toegestane hoeveelheid alcohol is 220 ug/l. De automobilisten die teveel hadden gedronken, kregen een rijverbod en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Dit waren in totaal tien personen. Boven de 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd. Twee automobilisten hebben boven de 570 ug/l geblazen. De hoogst gemeten hoeveelheid alcohol bedroeg 660 ug/l.
Automobilisten bij wie de uitslag van de alcoholcontrole 500ug/l of meer bedraagt, kunnen in aanmerking komen voor een cursus bij de Brijderstichting (verslavingszorg). Deze cursus, waarbij de automobilist 'een spiegel' wordt voorgehouden, kost 506 euro en is voor eigen rekening. Beginnend automobilisten kunnen hiervoor in aanmerking komen vanaf een uitslag van 350 ug/l. Wanneer de cursus wordt geweigerd, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Vorig jaar waren er in het district Noord-Kennemerland 500 personen die de cursus hebben moeten volgen.

De Inspectiedienst Verkeer en Waterstaat richte zich in de controle met name op de taxi's. In totaal zijn er vijf proces-verbalen opgemaakt. Twee wegens een ongeldige werkmap, één voor het niet kunnen aantonen van de rij- en rusttijden, één omdat de taximeter niet voldeed aan de eisen en er werd één illegale taxi gecontroleerd. De chauffeur krijgt een proces-verbaal en wacht een boete van 1500 euro.

De Motorrijtuigenbelasting controleerde 380 voertuigen. In totaal zijn vijf proces-verbalen opgemaakt. Eén voor het rijden met een voertuig dat tot de bedrijfsvoorraad behoort, één voor het rijden met een grijs kenteken terwijl het voertuig was ingericht als een personenauto (geel kenteken). Drie automobilisten moesten hun voertuig laten staan omdat zij niet verzekerd waren. Het Promotieteam van 3VO deelde 250 BOB-sleutelhangers uit aan automobilisten die de blaastest met goed gevolg aflegden.

Ongeval met letsel
Heerhugowaard, vrijdag 27 februari 2004.
Bij een kop-staartbotsing op de Westerweg (tussen de Westtangent en de Zuidtangent) is een 48-jarige vrouw uit Broek op Langedijk gewond geraakt. Zij reed over de Westerweg, komende uit de richting van Alkmaar. Bij het naderen van een verkeerslicht reed zij een bedrijfsauto aan die vrijwel stil stond. De bestuurder, een 21-jarige man uit Heerhugowaard, bleef ongedeerd. De vrouw is ter controle met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Snelheidscontrole
Heerhugowaard, vrijdag 27 februari 2004.
Tijdens een snelheidscontrole op de Krusemanlaan en de Oosttangent zijn in totaal 15 bonnen geschreven wegens het overtreden van de maximum snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km/u.

Huiselijk geweld
Alkmaar, vrijdag 27 februari 2004.
Een 32-jarige man uit Alkmaar is op vrijdagavond omstreeks 20.00 uur aangehouden en in verzekering gesteld op het bureau. Hij wordt verdacht van het mishandelen van zijn 29-jarige vriendin. Daarnaast verzette de verdachte zich tijdens de aanhouding. Het slachtoffer liep verwondingen op aan haar kaak en nek.

Eenzijdig ongeval
Alkmaar, vrijdag 27 februari 2004.
Een 31-jarige man uit Purmerend is op de Nieuwe Schermerweg tegen een bewegwijzeringpaal aangereden. Hij reed vanaf het centrum in de richting van de randweg toen hij even bewusteloos raakte en de macht over het stuur verloor. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Toezicht Waagplein
Alkmaar, vrijdag 27 februari 2004.
Tijdens het houden van toezicht op het uitgaansgebied bij het Waagplein heeft de politie vijf aanhoudingen verricht voor onder andere wildplassen, openbare dronkenschap en fout parkeren. De overtreders krijgen een boete.

Auto over de kop
Alkmaar, zaterdag 28 februari 2004.
Op zaterdag om 7.00 uur is op de Provinciale weg in Alkmaar (komende uit de richting van de A9) een auto over de kop geslagen en in de berm beland. De bestuurder is vermoedelijk in slaap gevallen en had alcohol gebruikt. Een vrouwelijke inzittende is bij het ongeval licht gewond geraakt. De bestuurder, een 19-jarige man uit Amsterdam, is aangehouden en had met de blaastest een uitslag van 435 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij krijgt een proces-verbaal.