Gemeente Dordrecht

Concert Tombaz Ensemble Turkse Tango in de Kunstkerk

Zaterdag 28 februari is er in de Kunstkerk een concert van het Tombaz Ensemble. Deze Turkse formatie brengt op theatrale wijze de Tango ten gehore. De voorstelling vindt plaats in de tentoonstelling Gurbetçi, Home is where I left my dreams, de Turkse fototentoonstelling van Fotograaf Ahmet Polat en het Stadsarchief. De kaarten voor dit unieke concert zijn te reserveren bij de Kunstkerk tel: 078 6398555 of via kunstkerk@dordrecht.nl

Het TOMBAZ ensemble is in 1998 opgericht door het echtpaar Emirhan Tua en Meral Ari-Tua. Hun fascinatie voor de Argentijnse tango(dans) maakte hen nieuwsgierig naar de Turkse tango. Door te luisteren naar oude opnamen werden zij steeds geïnteresseerder. Zij stelden een repertoire samen dat zowel in Nederland als in Turkije enthousiast werd ontvangen. Sindsdien heeft het ensemble haar repertoire uitgebreid en speelt het ensemble naast tango's ook kanto's, operettenummers en andere populaire liedjes uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Tango's
In 1923 maakte Turkije kennis met de tango, door de import van grammofoonplaten uit Europa. De eerste Turkse tangozangeres was Seyyan Hanm. De eerste Turkse tango verscheen in 1925 in de operette Mehcul van Fehmi Ege. Mazi van Necip Celal Antel is uit 1928 en geldt als een van de bekendste en oudste tango's. De tangomuziek en dans was in deze periode maar ook daarna tot in de zeventiger jaren erg geliefd. Momenteel is er in Turkije, vooral in Istanbul een levendige Tangoscene. Elke avond is er wel ergens een tangosalon tegenwoordig met Argentijnse Tangomuziek. Met de melodische en romantische stijl specifiek voor de Turkse tango laat het Tombaz ensemble de oude muziek herleven.

Kanto's
Rond 1900 was er in Istanbul een verscheidenheid aan muziektheatercultuur. Vele theaterstukken werden gespeeld met muziek tussen de scènes (kanto's genaamd). Muzikanten, zangeressen en theatermakers van verschillende afkomst (Armeniërs, Joden, Turken, Rum; allen geboren in Istanbul) zorgden samen voor een culturele diversiteit op de podia van de wijk Pera in Istanbul. De kanto's hebben onderwerpen die karakteristiek zijn voor de periode waarin ze geschreven werden. Zo werd na de stichting van de republiek Turkije in 1923 de vrouwenemancipatie sterk gestimuleerd. De kanto's uit die tijd hebben dan ook vrouwelijke chauffeurs, liters alcohol verslindende vrouwen, secretaresses, man/ vrouw relaties als onderwerp.