Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 23 februari 2004

Museumnacht in het NAi: Dans en Ruimte
Scapino Ballet Rotterdam speelt met de architectuur van het gebouw

Zaterdag 28 februari 2004 van 20 tot 02 uur

De dansers van Scapino Ballet Rotterdam zijn dit jaar de sfeermakers van de Museumnacht in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Choreografe Nanine Linning maakte speciaal voor de derde Museumnacht korte dansstukken die spelen met de ruimtelijkheid van het NAi-gebouw. Linning laat de dansers alle hoeken en gaten van het gebouw zien, springend op grote trampolines of subtiel bewegend op de betonnen constructies. De muziek wordt verzorgd door diverse DJ's onder leiding van Sound Architecture. Het belooft net als voorgaande jaren weer een nacht met visuele en muzikale verrassingen te worden.

De choreografieën van Nanine Linning kenmerken zich door een sterk ontwikkeld ruimtelijk gevoel. Linning tast met dans de ruimte af. Daarbij spelen licht, muziek, tekst en beeld een belangrijke rol. Voor het Scapino Ballet Rotterdam creëerde Linning onder meer Bubble gum Wrapper (2003), Lighthouse (2002) en The Neon Lounge (2000). Naast haar functie als huischoreograaf bij het Scapino Ballet Rotterdam is Linning nog steeds actief via de stichting Pipsters. In 2002 ontving zij voor haar oeuvre de Wim Bary Perspectief prijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge scheppende kunstenaars binnen de genres muziek en theater.

Nieuwe tentoonstellingen
Ook de nieuwe tentoonstellingen maken een bezoek aan het NAi meer dan de moeite waard.
In Zaal 1 zijn twee tentoonstellingen te zien: 'START, De Rem Koolhaas/ OMA Collectie in het Nederlands Architectuurinstituut' en 'De Grote Verbouwing'.
'START' toont het vroege werk van de wereldberoemde Nederlandse Architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. 'START' is vormgegeven als een open depot. Een bezoek is een tocht door 105,5 meter archief met rollen en dozen, maar ook maquettes en 'artworks'. De tentoonstelling 'De Grote Verbouwing' roept de vraag op of Nederland haar cultureel erfgoed aan het vernielen is. Een groot deel van de huizen waarin wij wonen zijn tussen 1945 en 1970 gebouwd. Jaarlijks worden er 7.000 woningen gesloopt en ingeruild voor nieuwe. Dat is een ingrijpende vernieuwingsoperatie van onze alledaagse omgeving.

Rondje Europa
In Zaal 3 is 'NOW - Between Past en Future' te zien, een tentoonstelling over de resultaten van de 7e Europan prijsvraag, een prijsvraag voor jonge architecten in Europa. Het laat de frisse ideeën van jonge makers in Europa zien.

Huis Sonneveld by Night
Tijdens de Museumnacht kan je Huis Sonneveld bij avondlicht bezoeken. Ontdek hoe het was om in 1933 hypermodern te wonen. Elk half uur zijn er rondleidingen die starten vanuit de entreehal van het NAi-gebouw. Er kunnen 12 personen tegelijkertijd met een rondleiding mee. Het is raadzaam op tijd een kaartje voor de rondleidingen te halen bij de receptie in de entreehal.

Praktische informatie
Het NAi is geopend van 20.00 tot 2.00 uur.
Passe-partouts zijn te koop voor 11 euro in de voorverkoop en voor 15 euro op de avond zelf.
Passe-partouts zijn onder andere te koop aan de kassa van het NAi, het bespreekbureau van het Rotterdams Dagblad aan de Westblaak 180 en bij Use-it aan de Conradstraat 2 (naast het Centraal Station). Voor meer verkooppunten kijk op www.rotterdamsemuseumnacht.nl .
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Museumnacht 2004