Gemeente Amsterdam

De Hermitage aan de Amstel opent de deuren
Grieks Goud
23 februari 2004 - Johanneke Helmers
De eerste fase van de Hermitage Amsterdam wordt op 28 februari 2004 voor het publiek geopend in gebouw Neerlandia aan de Amsterdamse Nieuwe Herengracht. In zes zalen zullen kleine wisseltentoonstellingen worden georganiseerd afkomstig uit de rijke collectie van het Staats Hermitage Museum te Sint-Petersburg.

Oorbel

Oorbel
Iedere tentoonstelling zal ruim vijf maanden te zien zijn. Voor de openingstentoonstelling reizen in het Grieks Olympisch jaar de mooiste Griekse gouden sieraden uit de schatkamer van de Hermitage naar Amsterdam. Dit Griekse goud werd gevonden tijdens de diverse expedities naar de Zwarte Zee, waar de Grieken nederzettingen hadden. Later in 2004 volgt een tentoonstelling over het leven en de verzamelingen van het laatste tsarenpaar, Nicolaas en Alexandra, gevolgd door een tentoonstelling over Venetiaanse kunst uit de 18e eeuw. Deze eerste tentoonstellingen weerspiegelen de onderwerpsgebieden van de toekomstige tentoonstellingen: antropologie, geschiedenis en beeldende kunst.

Gebouw Neerlandia

Gebouw Neerlandia vormt de eerste fase van het grote masterplan van de Hermitage Amsterdam. Eind 2007 zal naar verwachting de hele Amstelhof in gebruik worden genomen door de het nieuwe museum, met een totale tentoonstellingsoppervlakte van ruim 4000 vierkante meter.

Tijdens de eerste tentoonstelling zal een pilotproject worden gestart met de educatieve activiteiten van de Hermitage Amsterdam. Enkele scholen van stadsdelen Zuidoost en Zuid zullen deelnemen aan de kinderateliers en de talentklas. Naast deze voorzieningen bevat gebouw Neerlandia een museumwinkel en een café. De Stichting Hermitage aan de Amstel verwacht jaarlijks 40.000 bezoekers voor het eerste deel van de Hermitage Amsterdam.

Over de Hermitage in Sint-Petersburg

Het Staats Hermitage Museum (`de Hermitage') is het grootste kunstmuseum in Rusland. Ooit begonnen als privé-collectie van de keizerlijke familie werd het genationaliseerd en uitgebreid na de revolutie van 1917. De collectie bevat meer dan 3 miljoen objecten, waaronder een van 's werelds mooiste verzamelingen oude meesters, werken van het impressionisme en postimpressionisme, klassieke antiquiteiten, Europese en Russische kunstnijverheid, Oosterse kunst en voorwerpen die door archeologen zijn opgegraven tijdens de periode van de Sovjet-Unie. Het museum is gevestigd in het voormalige keizerlijk paleis in het centrum van Sint-Petersburg, en bestaat uit het barokke Winterpaleis, de neoklassieke Kleine Hermitage, de Oude Hermitage, het Hermitage Theater en de Nieuwe Hermitage. Het museum werd in 1852 door tsaar Nicolaas I geopend en stond tot 1917 bekend als het Keizerlijke Hermitage Museum. Professor Mikhail Piotrovsky is sinds 1992 de directeur van het Staats Hermitage Museum.

© Gemeente Amsterdam