Ingezonden persbericht


Persbericht+Persbericht+Persbericht+Drents Museum

24 februari 2004

Een week feest in het Drents Museum!
28 februari t/m 7 maart 2004

In het kader van de festiviteiten rondom het 150-jarig bestaan van het Drents Museum in Assen organiseert het museum in de voorjaarsvakantie (van zaterdag 28 februari tot en met zondag 7 maart 2004) een speciale feestweek. Elke dag staat in het teken van een ander thema, zoals archeologie, kinderspelen, Drentse folklore, nieuwe Nederlanders en een speciale dag voor alle inwoners van Assen. De Kunstweek voor Kinderen, die traditiegetrouw ook altijd plaatsvindt in de voorjaarsvakantie, staat dit jaar helemaal in het teken van het stilleven. Alle 'feest'activiteiten starten om 13.00 uur. Het museum zelf is om 11.00 uur open. Voor de feestweek geldt een speciale -symbolische- entreeprijs van 150 Eurocent (E 1,50) voor volwassenen en 15 Eurocent (E 0,15) voor kinderen tot en met 15 jaar. De OntdekkingsKamer voor kinderen is de hele week vrij toegankelijk.

Programma feestweek

Zaterdag 28 februari: Dag van de hedendaagse kunst In het museum vindt een groots opgezette kunstmarkt plaats in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Drenthe. 34 Kunstenaars laten hun werk zien en bieden ze tevens ter verkoop aan!


1. Zondag 29 februari: Dag van de archeologie
Een dag met experimentele archeologie, demonstraties vuursteen- en beenbewerking en een archeologische markt met presentaties van diverse archeologische instellingen in Drenthe. Maliënkolders en harnassen worden vervaardigd, er zijn rondleidingen over de archeologieopstelling en bezoekers kunnen hun gevonden voorwerpen laten determineren door deskundigen. De OntdekkingsKamer voor kinderen is ook open voor volwassenen, maar kinderen hebben voorrang!


1. Maandag 1 maart: gesloten


1. Dinsdag 2 maart: Dag van Assen
Voor alle Assenaren en uiteraard voor alle anderen die naar het museum komen! Er is een ruilbeurs voor Assenmemorabilia en verzamelaars laten hun collectie zien, waaronder de bekende TT-verzameling van Bertus Streutker. Er zijn acts met Lodewijk Napoleon (verleende Assen stadsrechten) en Johannes van Lier (Ontvanger der belastingen 18de eeuw, woonde in een deel van het museum). Het foto-archief van het Museum, met honderden oude foto's van Assen, is toegankelijk en er worden een aantal ASSER ANNO films getoond. In het museum starten stadswandelingen in samenwerking met de VVV-Assen. Verder nog veel meer activiteiten in samenwerking met de Asser Historische Vereniging.

Woensdag 3 maart: Dag van het kind
Speciaal voor kinderen geeft 'Theaterduo Groene Ranja met een liedje' een aantal spannende voorstellingen over Circus Bollini met de aap Coco en de leeuwentemmer. Vanaf 13.00 uur houdt Poppendokter mevrouw Van der Wal-Siebrand spreekuur voor alle zieke knuffels en poppen. Barbera Helmantel, de echtgenote van de kunstenaar Henk Helmantel, geeft speciale kinderrondleidingen langs de tentoonstelling met werk van haar man. Verder zijn er kinderspelletjes en er is een historische Kinderkostuumshow.

Donderdag 4 maart: Dag van het museum
Altijd al eens willen weten wat al die museummedewerkers nu eigenlijk allemaal doen? Op deze dag staat het museum zelf centraal. Zo is de meubelrestaurator aan het werk, er worden in het openbaar vitrines ingericht en belangrijke voorwerpen ingepakt. Onze technische medewerkers laten zien hoe nu eigenlijk een tentoonstelling wordt opgebouwd. Uiteraard staan de medewerkers van het museum het publiek te woord en worden er groepsrondleidingen door het depot verzorgd.

Vrijdag 5 maart: Dag van de Drentse keuken en de Drentse taal Een dag vol met lekker hapjes uit 150 jaar Drentse keuken, verzorgd door het Historisch Culinair Centrum "De Vleer" te Appelscha. Bezoekers mogen proeven! Verder zingt Trijntje van der Scheer Drentse liedjes vóór en mét kinderen en speelt vrouwentoneel Erica twee keer de eenakter "Breien veur Boeroendie".

Zaterdag 6 maart: Dag van de Drentse folklore
'Het Volk van Grada' geeft een kostuum- en dansshow en laat zien hoe je het beste een oude kanten muts kunt opmaken. Verder is er een voorstelling van "De oude fiets", met historische kostuums en oude fietsen.

Zondag 7 maart: Dag van de nieuwe Nederlanders
De 'feestweek' wordt afgesloten met een spetterende dag, met onder andere optredens van Het Molukse koor en de Molukse dansgroep o.l.v. Paul Saimima. Professionele muzikanten aangesloten bij Beyond Borders treden op en er is een Turkse dansgroep. Uiteraard ontbreken de lekkere hapjes van onze nieuwe Nederlanders niet.

Kunstweek voor kinderen

In de krokusvakantie (noord) organiseert het Drents Museum traditioneel de Kunstweek voor Kinderen, met dit jaar als titel 'Over potten en pannen, appels en peren'. De week staat helemaal in het teken van (geschilderde) stillevens. Zo kunnen kinderen meekijken bij kunstenaars als Arnout van Albada en Jaqueline Kasemier en kunnen ze een eigen stilleven maken met voorwerpen uit het museum. Verder zijn er veel knutselopdrachten en kleurplaten. De werkstukken mogen gedurende de voorjaarsvakantie opgehangen worden in het museum. De OntdekkingsKamer is de hele week open en gratis toegankelijk.

/////////////////////

Voor meer informatie belt u met Ellen ter Hofstede (hoofd communicatie Drents Museum), tel. 0592 - 377 707 of 06 - 51 58 32 65.

---- --