PERSBERICHT - 2004-02-24

ANWB: Druk naar en vanuit de bergen

Volgens de ANWB wordt het dit weekend bijzonder druk op de wegen naar en vanuit de wintersportgebieden in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. De voorjaarsvakantie zit er op voor de regios Midden en Zuid maar begint voor de regio Noord. Er vertrekken ongeveer 450.000 Nederlanders uit de regio Noord voor een korte voorjaarsvakantie. Daarvan gaan er velen skiën maar ook een weekje naar de zon is erg populair.

Bijna 270.000 Nederlanders gaan dit weekend voor een vakantie naar het buitenland. De helft daarvan kiest voor de sneeuw. Op de wegen naar de populaire wintersportplaatsen verwacht de ANWB op zaterdag 28 februari flinke files. Maar omdat ook de vakanties in Beieren, Italië en België ten einde lopen ontstaan er vooral zaterdag lange files door vakantiegangers die huiswaarts keren.

In Frankrijk zorgen vakantiegangers zaterdag voor drukte op de wegen naar en in de Franse Alpen. Die drukte is het grootst tussen negen uur s ochtends en zes uur s avonds. Voor komend weekend wordt in het Alpengebied zware sneeuwval verwacht. Knelpunten zijn onder meer de A40 Macon Genève en de A43 Lyon Chambéry. Ook op de wegen rond Albertville, Grenoble, Moûtiers en Le BourgdOisans komen vakantiegangers in de file terecht.

Ook in Duitsland wordt het zaterdag vanaf ongeveer zeven uur s ochtends erg druk op de weg. De langste files zijn vooral te vinden op de wegen in het zuiden rond München. Lange files zijn onvermijdelijk op onder meer de A7 Würzburg - Kempten, de A8 Stuttgart - Salzburg en de A93 knooppunt Inntal Kufstein. Ook op de rondweg van München, de A99, wordt het extra druk. Pas s middags na vier uur is de grootste drukte voorbij. Bijkomend ongemak is de weekendafsluiting van de A3 Oberhausen-Frankfurt. Er is een omleiding maar beter is het om voor een andere route te kiezen. Bijvoorbeeld voor de A61 Mönchengladbach Koblenz.

Zaterdag zorgen vakantiegangers ook in Oostenrijk voor veel en ook lange files op de doorgaande wegen. Knelpunten zijn onder andere de route via de Fernpas (B179) en de wegen naar en in de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland.
De ANWB verwacht geen grote problemen in Nederland. De avondspits van vrijdag 27 februari begint iets eerder, maar echt druk wordt het waarschijnlijk niet.