Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 25-02-2004

Televisie
Opgelicht
Uitzending zaterdag 28 februari
Nederland 2 ­ 22.04 uur

Valse euro's moeiteloos uit te geven

De Nederlandse middenstand dreigt overspoeld te worden met valse biljetten van 20, 50 en 100 euro. Dat zegt MKB Nederland. Volgens De Nederlandsche Bank worden er weliswaar meer falsificaten aangetroffen dan ooit tevoren, maar is er geen reden tot paniek. De vervalsingen zouden nog steeds met het blote oog onderschept kunnen worden. Om te bepalen welke van deze visies de juiste is, heeft het TROS-televisieprogramma OPGELICHT een praktijktest gedaan. In de uitzending van zaterdag 28 februari blijkt dat de valse biljetten in de meeste winkels moeiteloos kunnen worden uitgegeven, zelfs als de winkel is uitgerust met een uv-lamp.

OPGELICHT kreeg de beschikking over een aantal valse biljetten van 50 en 100 euro en ging daarmee langs winkels in Utrecht. Bijna overal werden de biljetten direct geaccepteerd. Alleen bij één bank, één juwelier en ­ nota bene ­ een loempiakraam werden de vervalsingen onderschept.

In de uitzending legt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank uit op welke echtheidskenmerken een eurobiljet kan worden gecontroleerd. In 2003 zijn in heel Europa ruim 550.000 valse biljetten onderschept. Volgens Els Prins, secretaris betalingsverkeer van MKB Nederland, loopt het aantal falsificaten ook in Nederland angstaanjagend snel op. "De groei die er in zit, is inderdaad schrikbarend. Die moeten we een halt toeroepen. Als we dat nu niet een halt toeroepen, worden we daar het komende jaar wel aardig door overspoeld." Ze pleit voor detectie-apparatuur die door DNB wordt gecertificeerd, zodat middenstanders weten met welk apparaat ze een grondige controle kunnen uitoefenen. DNB wil daar echter niet aan.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.

Surf voor informatie naar www.opgelicht.nl.



Ingezonden persbericht