Ingezonden persbericht


***************

* PERSBERICHT *
***************

Olifanten afschieten

Geheime conferentie in Nederland adviseert massaal afschieten van olifanten

Omdat zuidelijk Afrika wordt geteisterd door een
olifantenplaag en hele stukken land in Botswana, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Kenia daardoor in woestenijen dreigen te veranderen, moeten zo snel mogelijk olifanten worden afgeschoten. Dit concludeert een geheime conferentie van deskundigen uit Afrika, Europa en de Verenigde Staten, meldt het weekblad Elsevier in zijn nummer van 28 februari.

De bijeenkomst is georganiseerd door de faculteit
diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het initiatief ging uit van multimiljonair Paul Fentener van Vlissingen, die in Zuid-Afrika een eigen natuurpark heeft, en van ZKH Prins Bernhard. De bijeenkomst had op 7 en 8 november 2003 plaats in het Golden Tulip Hotel in Beekbergen en werd betaald door het Prins Bernhard Natuurfonds.

Het toezicht op stroperij en het verbod op de handel in ivoor hebben zo goed gewerkt dat de hoeveelheid Afrikaanse olifanten de afgelopen jaren explosief is toegenomen. In Zimbabwe bijvoorbeeld zijn nu 88.000 olifanten terwijl het land er volgens een op de bijeenkomst in Beekbergen aanwezige dierenarts van de Wildlife Veterinary Unit in Harare hoogstens 40.000 kan herbergen.

Verplaatsen van de dieren biedt slechts een beperkte oplossing. Idem voor anticonceptietechnieken. In het Zuid-Afrikaanse Krugerpark is daarmee de afgelopen jaren ervaring opgedaan, maar die aanpak staat nog in de kinderschoenen en is bovendien niet geschikt om snel het aantal olifanten omlaag te brengen.

In een samenvatting die aan verschillende
natuurbeschermingsorganisaties, waaronder het Wereldnatuurfonds is toegestuurd, concludeert de 'First Workshop on the Control of Wild Elephant Populations' dan ook dat afschieten noodzakelijk is.