FNV BONDGENOTEN

Nalatige werkgevers brengen prepensioen chauffeurs in gevaar

Werknemers werkzaam in het beroepsgoederenvervoer, waarvoor de werkgever in 2002 en 2003 heeft verzuimd de prepensioenpremie te betalen, lopen het risico tot hun 65e te moeten doorwerken. FNV Bondgenoten is hier achter gekomen doordat verontruste leden zich bij de bond meldden. Zij hebben een brief van het Prepensioenfonds Wegvervoer ontvangen. Daarin staat te lezen dat zij het recht om op met 60 jaar te stoppen met werken verspelen, als de werkgever niet voor 1 maart aan zijn verplichtingen voldoet.

De premie voor 2003 en de komende jaren kan het Prepensioenfonds innen via desnoods gerechtelijke procedures. Over 2002 is dat echter een stuk moeilijker. Over 2002 was er door het Ministerie van SZW nog geen Verplichtstellingbeschikking voor het Prepensioenfonds Wegvervoer afgegeven. Als de nalatige werkgevers blijven weigeren de premie over 2002 te betalen, dan verliezen hun werknemers hun aanspraken op de overgangsregeling. Die overgangsregeling keert het tekort aan opbouw uit aan werknemers die niet in staat zijn hun volledige prepensioen zelf bijeen te sparen. Het prepensioen wordt in het beroepsgoederenvervoer in 39 jaar bijeengespaard. Alle werknemers die dus op 1/1/2002 ouder waren dan 21 jaar krijgen een aanvulling uit de overgangsregeling. Werknemers waarvan de werkgever echter de premie over 2002 niet betaalt, lopen dit recht mis. Dat betekent dat zij op 60 jarige leeftijd geen gebruik kunnen maken van de prepensioenregeling, of genoegen moeten nemen met een veel lagere uitkering. Helemaal wrang is dat de werknemers in de afgelopen jaren voor deze regeling 6,5% loon en 1,5 ATV hebben ingeleverd. Volgens Meindert Gorter, vakbondsbestuurder beroepsgoederenvervoer, is dit pure diefstal. Het aantal reacties, dat de bond tot nu toe heeft ontvangen, laat zien dat het om een behoorlijk groot aantal werkgevers gaat. De werknemers kunnen niet zelf controleren of hun werkgever de premie netjes afdraagt. Gorter is daarom blij dat het Prepensioenfonds de betrokken werknemers heeft aangeschreven.

Aanstaande zaterdag 28 februari om 10.00 uur vindt er voor de betrokken leden uit Brabant, Limburg en Zeeland een bijeenkomst plaats in hotel van der Valk te Eindhoven. FNV Bondgenoten zal dan met betrokkenen bespreken op welke wijze hun werkgever tot betaling van de prepensioenpremies kan worden gedwongen.