Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 26 februari 2004

Kiwanis vlechten 'tuun' in Nederlands Openluchtmuseum De Arnhemse afdeling van de internationale serviceclub Kiwanis heeft het Nederlands Openluchtmuseum hulp aangeboden bij onderhoudswerkzaamheden in het museumpark. Op dit moment steken de leden van Kiwanis de de handen uit de mouwen bij de renovatie van de `tuun', een Oudhollandse, gevlochten weideafrastering.

Met het ontstaan van de eerste vaste woonplaatsen verschenen ook de eerste akkertjes. Om vernieling en vraat van dieren te voorkomen, werd daar vaak een omheining omheen gezet van dichte stekelige planten. Later werden ook omheiningen gemaakt van jonge soepele scheuten van de wilg en de hazelaar. Zo'n omheining noemde men een tuun of een tuin. Later ging de naam van de omsluiting over op het omsloten terrein. Op zaterdag 28 februari en 6 maart verwerken leden van serviceclub Kiwanis Arnhem 25 kuub wilgentenen op ambachtelijke wijze tot een 120 meter lange tuun rond de grote weide in het Openluchtmuseum. De wilgentenen zijn voor het merendeel afkomstig uit de wilgenaanplant van het museum. Een deskundige van het museum instrueert de vlechters zodat de twijgen op de juiste wijze tussen de 240 paaltjes langs de weide worden aangebracht.

Het vlechten van een tuun is een arbeidsintensief karwei en de duurzaamheid van de omheining is - ook in het Openluchtmuseum - beperkt. De tuun moet ongeveer elke zes jaar vervangen worden. De laatste jaren leeft vooral de particuliere belangstelling voor deze natuurlijke omheining in Nederland weer op.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2002, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.