Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Resolutie van de AVBB over het journalistieke bronnengeheim

Algemene Vergadering van 28 februari 2004

De Algemene Vergadering van de AVBB, bijeen gekomen op 28 februari 2004, neemt met ongerustheid kennis van de ontwikkelingen in verband met de wettelijke regeling van het zwijgrecht van journalisten over hun vertrouwelijke informatiebronnen.

Niet alleen leverde zowel de Raad van State als de Hoge Raad voor de Justitie een uiterst repressief advies af, waardoor het journalistieke bronnengeheim herleid dreigt te worden tot een lege doos, bovendien lijken ook sommige parlementsleden deze richting te willen uitgaan.

De AVBB herhaalt dat een wettelijke regeling voor haar noodzakelijkerwijze moet inhouden dat:

het toepassingsgebied van het zwijgrecht maximaal wordt uitgebreid, teneinde alle mogelijke omzeilingen door Justitie te vermijden.
Dit betekent dat de bescherming zich ook moet uitstrekken tot
- alle mogelijke onderzoeksdaden in de strafrechtelijke sfeer (ook huiszoekingen en telefoonregistraties) ;
- tot strafrechtelijke vervolgingen van de journalist zelf (voor bijvoorbeeld 'heling van documenten' of 'medeplichtigheid aan de schending van het beroepsgeheim') ;
- én tot procedures in de burgerrechtelijke sfeer (met name kort gedingen tot bekendmaking van een informatiebron).

het zwijgrecht ook inhoudelijk zo ruim mogelijk wordt opgevat, opnieuw om alle ongepaste inmengingen vanwege Justitie tegen te gaan. Dit betekent dat beperkingen op het bronnengeheim enkel mogelijk zijn ter vrijwaring van vitale of fysieke belangen, wanneer de informatie in dit licht cruciaal is en wanneer ze bovendien niet op een andere manier verkregen kan worden (cfr. de rechtspraak van het Europese Mensenrechtenhof in Straatsburg, cfr. het wetsvoorstel-Bourgeois).

De AVBB zal zich met klem verzetten tegen elke wettelijke regeling die het journalistieke zwijgrecht aan banden legt, en geeft in dat geval de voorkeur aan de bestaande situatie, zonder Belgische wetgeving maar met de rechtspraak van het Europese Mensenrechtenhof als terugvalpositie.

De AVBB vraagt de Kamercommissie voor Justitie en de minister van Justitie om opnieuw gehoord te worden over de wettelijke regeling van het bronnengeheim.

Bij alle politieke verantwoordelijken dringt ze erop aan om het belang van het journalistieke zwijgrecht over hun vertrouwelijke informatiebronnen te erkennen, als substantiële voorwaarde voor een vrije communicatiestroom en als zo danig ook voor echte democratie.

Journalistiek bronnengeheim - bespreking in de Kamer van Volksvertegenwoordigers

Nuttige adressen

Minister van Justitie :
Info@laurette-onkelinx.be

Kamercommissie voor de Justitie

Effectieve leden :
alfons.borginon@dekamer.be (voorzitter/VLD) tony.vanparys@dekamer.be (ondervoorzitter/CD&V) André Perpète, rue François Boudart 47 - 6700 Arlon (vice-président/PS)
hilde.claes@dekamer.be (sp.a - spirit) alain.courtois@lachambre.be (MR) karel.degucht@dekamer.be (VLD) valerie.deom@lachambre.be (PS) bart.laeremans@dekamer.be (VB) olivier.maingain@lachambre.be (MR) jean.pierre.malmendier@lachambre.be (MR) eric.massin@lachambre.be (PS) walter.muls@dekamer.be (sp.a - spirit) guy.swennen@dekamer.be (sp.a - spirit) martine.taelman@dekamer.be (VLD) Gerda Van Steenberge, Opaaigem 15 - 9420 Erpe-Mere (VB) jo.vandeurzen@dekamer.be (CD&V) melchior.wathelet@lachambre.be (CDH)

Niet-stemgerechtigde leden : bourgeois.geert@dekamer.be (NV-A - CD&V) Marie Nagy, rue du Houblon 47 - 1000 Bruxelles (Ecolo)