Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


AVBB ongerust over wettelijke regeling bronnengeheim

Algemene Vergadering VVJ bekrachtigt nieuw voorzitterschap

Brussels, 28 februari 2004

De AVBB heeft op haar jaarlijkse Algemene Vergadering van 28 februari unaniem een resolutie goedgekeurd waarin grote ongerustheid wordt uitgesproken over de nakende wettelijke regeling van het journalistieke bronnengeheim (zie bijlage). Die regeling is momenteel aan de orde in de Commissie Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De AVBB verzet zich met klem tegen de suggesties en plannen om dit bronnengeheim te herleiden tot een lege doos. Enkel een ruime invulling van het journalistieke zwijgrecht over vertrouwelijke informatiebronnen maakt een vrije informatiedoorstroming in de samenleving mogelijk. Als zo danig is dit zwijgrecht een essentiële voorwaarde voor democratie.

Tevens heeft de Algemene Vergadering van de VVJ met unanimiteit Marc Van de Looverbosch (VRT-radio) bekrachtigd als nieuwe voorzitter, en Hubert Van Humbeeck (Knack) als nieuwe ondervoorzitter. Denise Van den Broeck (freelancer) is de nieuwe vertegenwoordigster van de afdeling Brussel-Brabant in de Raad van Bestuur. Marc Van de Looverbosch is ook bekrachtigd als ondervoorzitter van de federale AVBB.

VVJ en AVBB keurden ook nog de jaarlijkse rekeningen en begrotingen goed.

De AJP (Franstalige tegenhanger van de VVJ) heeft op haar Algemene Vergadering opdracht gegeven aan de Raad van Bestuur om een VZW op te richten als voorafspiegeling van een zelfregulerende deontologische instantie naar het beeld van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek. De AV betuigde verder eer aan de pas overleden André Jacques, die lid was van de Raad van Bestuur.

Lees de resolutie