Ingezonden persbericht


Persbericht

WEET WAT JE EET, 28 FEBRUARI in Nijmegen

Milieudefensie gaat op zaterdag 28 februari actie voeren in Nijmegen voor openbaarmaking van de testgegevens van de Keuringsdienst van Waren. Uit controles van deze dienst blijkt dat het aantal overtredingen van de Warenwet ieder jaar toeneemt. In 2002 bevatte 21 procent van de importproducten meer gif dan toegestaan. Tien jaar geleden was dat nog vijf procent. De gegevens van de tests zijn nu niet openbaar, terwijl openbaarmaking de druk op supermarkten flink zou verhogen om producten te verkopen die aan de normen voldoen. Dat blijkt ook uit onderzoek dat milieu- en consumentenorganisaties zélf hebben gedaan; een aantal supermarkten nam maatregelen nadat bij metingen forse hoeveelheden gif op o.a. druiven en aardbeien waren gevonden en dit met naam en toenaam in de media was gepubliceerd.

Milieudefensie, Natuur en Milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co roepen consumenten op om gezamenlijk een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De organisaties vinden dat consumenten mogen weten welke supermarkten de Warenwet overtreden. Nu is dat niet het geval. Het is voor het eerst dat een grote groep consumenten de Wob zal gebruiken als actiemiddel. Met de Wob-procedure komt de geheime informatie hopelijk boven tafel. In maart wordt het gezamenlijke verzoek overhandigd aan de minister. Wie het verzoek mede wil indienen of meer wil weten kan terecht op www.weetwatjeeet.nl of op 28 februari langskomen bij de actie.

Datum: zaterdag 28 februari

Plaats: voor de Albert Heijn-vestiging aan de Daalseweg in Nijmegen-oost.

Tijd: 13.00-16.00

Vanuit een kleine informatiekraam vragen actieve leden van Milieudefensie passanten of ze willen meedoen aan de Wob-procedure; ze kunnen daarvoor een kaart ondertekenen.

Afzender persbericht: Milieudefensie Nijmegen, Alex de Meijer, tel. 024 3561778 of 06 13508002