Time : 10:26:35 AM
Date : Friday, February 27, 2004
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

Wereldvrouwendag :3 maart 2004.

Hormonale substitutietherapie: goed of slecht?

Hormoontherapie of hormonale substitutietherapie (HST) is de therapeutische toediening van oestrogeen en progesteron als compensatie voor de daling van de concentraties van die hormonen tijdens de menopauze.

Is een hormonale substitutietherapie (oestrogeen en progesteron) aangewezen bij vrouwen in de menopauze?

Lange tijd bestond de overtuiging dat hormonale substitutietherapie (HST) bij gemenopauzeerde vrouwen niet enkel een gunstig effect had op de symptomen van de menopauze (warmteopwellingen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en verminderde libibo) en hen beschermde tegen osteoporose, maar ook de kans op cardiovasculaire aandoeningen verlaagde.
Een vrouw in de menopauze loopt viermaal meer kans om een myocardinfarct te krijgen dan een vrouw van dezelfde leeftijd met dezelfde risicofactoren maar met nog functionele ovaria. Tussen 1980 en 1998 werd de hormonale substitutietherapie voorgesteld als ideale behandeling, wat ook door vele studies werd bevestigd. Sinds 1998 verschijnen er echter nieuwe studies die aanmanen tot voorzichtigheid of die HST zelfs volledig afraden in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

In 2002 kwam een onverwachte wending toen een Amerikaanse studie (Women's Health Initiative) werd stopgezet wegens een significante toename van het aantal borstkankers en cardiovasculaire accidenten bij patiëntes die een combinatietherapie met oestrogenen en progestagenen kregen.

Is HST bij gemenopauzeerde vrouwen nu niet langer aangewezen?

Toch wel, maar voorzichtigheid is geboden: de enige formele en niet onbelangrijke indicatie is het levenscomfort van de gemenopauzeerde vrouw.
Oestrogenen hebben een gunstige invloed op osteoporose ­ maar die aandoening kan met andere geneesmiddelen worden behandeld ­ en hormonale substitutietherapie is niet langer aangewezen in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Momenteel is men dus veel voorzichtiger: toediening van de minimale doeltreffende dosis, behandeling voor een beperkte duur, en bij voorkeur transcutane toediening van oestrogenen.
Vooraleer een dergelijke behandeling te starten, dient men de voordelen van HST voor de gezondheid van de patiënte goed af te wegen tegen de mogelijke risico's.
Bovendien moet de behandeling jaarlijks opnieuw worden geëvalueerd en dient jaarlijks een mammografie te worden uitgevoerd.

Als besluit kunnen we stellen dat een HST bij gemenopauzeerde vrouwen zo kort mogelijk moet worden gehouden en dat men rekening moet houden met de voordelen en de risico's van de behandeling. De arts dient de patiënte daarvan op de hoogte te brengen alvorens een dergelijke behandeling te starten.

Artikel op basis van een gesprek met Dr. Elisabeth Beauthier, cardiologe in de Kliniek Sint-Jan te Brussel, tot wie u zich kan wenden voor alle verdere inlichtingen :

CONTACTPERSOON :
Dr. E. Beauthier
Kliniek Sint-Jan,
Dienst Cardiologie
Broekstraat 104, 1000 Brussel
Tel. : 0032 (0)2 221 99 60
Fax : 0032 (0)2 221 99 66

E-mail :cardiologie@klstjan.be

URL:
http://www.clstjean.be

http://www.klstjan.be