Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen Gemeenteraad 4 maart 2004

conform artikel 43 R.v.O.

ingediend door: Alice van Rooij, fractie D66

Mondelinge vragen over steun voor burgemeester van San Francisco, VS

De burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, heeft het sinds 12 februari 2004 mogelijk gemaakt voor homostellen te trouwen in zijn stad. Zijn standpunt is dat hij geen ongelijkheid toestaat en dat de Californische wet duidelijk is over discriminatie. Hiermee steekt hij in de Verenigde Staten van George W. Bush en het Californië van Arnold Schwarzenegger flink zijn nek uit. Afgelopen week is duidelijk geworden dat het een belangrijk item voor de presidentsverkiezingen in november 2004 gaat worden.

In Nederland is het voor stellen van gelijke sekse sinds 1 april 2001 mogelijk om te trouwen. Vele paren hebben sindsdien gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en hopelijk zullen nog vele hen volgen, ook in Utrecht.

Door de actie van burgemeester Newsom van San Francisco woedt in de Verenigde Staten nu een flink debat over het homohuwelijk. Een actie van deze burgemeester kan de meningsvorming in de VS mede bepalen. Steun van andere gemeenten in de wereld zal hem verder kunnen sterken in zijn actie.

Op grond van bovenstaande stelt de fractie van D66 de volgende mondelinge vragen:

Is de burgemeester bereid een brief te schrijven aan de burgemeester van San Francisco om de steun van de gemeente Utrecht over te brengen? Is de burgemeester bereid burgemeesters van andere steden te vragen dit voorbeeld te volgen, dan wel een gezamenlijke actie te ondernemen?

---- --