FNV BONDGENOTEN


FNV Bondgenoten voegt zich in rechtszaak Aldi

FNV Bondgenoten voegt zich als belanghebbende partij in de rechtszaak over de door Aldi verzochte ontbindingsprocedure van de arbeidsovereenkomst van Willem van der Broek, werknemer bij de supermarktketen. Van der Broek, lid van FNV Bondgenoten, werd eind januari op staande voet ontslagen. Dit gebeurde nadat hij op radio 1 uitspraken deed over de arbeidsomstandigheden bij Aldi. Van der Broek zet zich al lange tijd in voor de belangen van zijn collega's en is kritisch over de arbeidsomstandigheden. Toch wil hij graag zo snel mogelijk weer aan de slag als chauffeur bij de supermarkt.

Het is uniek dat FNV Bondgenoten zich voegt als belanghebbende partij in een rechtszaak. In individuele ontslagzaken gebeurt dit eigenlijk nooit. Als individuele belangenbehartiger zorgt de bond normaal gesproken voor een advocaat die het lid vertegenwoordigt. FNV Bondgenoten voegt zich in deze zaak als belanghebbende partij aan de zijde van Van der Broek, omdat de bond vindt dat het hier om meer gaat dan een individuele kwestie. Volgens Bondgenotenbestuurder Maria Sigmond liggen enorme collectieve problemen ten grondslag aan het ontslag van Van der Broek: 'Binnen Aldi is geen sprake van normale arbeidsverhoudingen. Voor de bond is het bijna onmogelijk de problemen aan te kaarten, omdat Aldi weigert met FNV Bondgenoten te praten over oplossingen. En als individuele vakbondsleden zoals Van der Broek proberen binnen het bedrijf veranderingen te bewerkstelligen, worden ze door Aldi als lastpakken aan de kant gezet. Dat soort praktijken kunnen echt niet. Om aan Aldi te laten weten dat je onze leden niet kan ontslaan omdat ze voor hun rechten opkomen, voegen we ons in deze zaak'.

De voeging van FNV Bondgenoten in de rechtszaak vloeit voort uit de wilde staking in juli vorig jaar onder het personeel van het distributiecentrum van Aldi in Best, waar Van den Broek werkt. De bond nam die staking over, omdat ook toen Aldi maatregelen tegen individuele werknemers nam, terwijl het in feite om structurele en collectieve problemen ging.