Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 23 maart 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 23 maart 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.Provincie Zuid-Holland laat eigen bestuurskracht onderzoekenDe provincie Zuid-Holland laat binnenkort haar eigen bestuurskracht meten. Het is de eerste keer dat een provincie een onderzoek naar de eigen bestuurskracht laat doen. Het onderzoek zal plaatsvinden van mei tot oktober van dit jaar en wordt uitgevoerd door een extern adviesbureau. Het bureau wordt begeleid door een commissie van externe deskundigen. GS geven op deze wijze invulling aan de overweging van Provinciale Staten (PS) dat een meting van de bestuurskracht niet alleen nuttig is voor gemeenten, maar ook voor de provincie zelf. Naar verwachting zullen GS een definitief rapport over de meting in november 2004 aan PS aanbieden. Lees het persbericht. Resultaatafspraken Wonen, Zorg en Welzijn in Midden-Holland (Pact van Savelberg)Op 26 april 2004 zal gedeputeerde Lennie Huizer namens de provincie het Pact van Savelberg ondertekenen. Het Pact van Savelberg geeft uitwerking aan de doelstellingen van het college van GS voor de regio Midden-Holland: voldoende geschikte woningen voor ouderen met bijpassende zorg- en dienstverlening. Het gaat om 9.000 woningen voor ouderen en gehandicapten, de fysieke inrichting van woonzorgzones, het terugbrengen van de capaciteit in verpleeg- en verzorghuizen en de vaststelling van een minimumpakket aan welzijnsdiensten (ook om ouderen in staat te stellen langer thuis te blijven wonen). Het Pact van Savelberg is een antwoord op de toenemende vergrijzing vanuit de gedachte dat mensen steeds langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. De provincie Zuid-Holland heeft de regierol bij de totstandkoming van het Pact. Ook na de ondertekening zal de provincie inzet blijven leveren om te helpen de beoogde resultaten te bereiken.

De andere ondertekenaars zijn gemeenten in Midden-Holland, woningcorporaties, zorgvragers, zorgaanbieders, welzijnsinstellingen, zorgverzekeraar en het zorgberaad Midden-Holland. Het ministerie van VWS steunt het Pact.

Discussie over uitgangspunten inburgering en integratieGS willen extra aandacht geven aan inburgering en integratie. In het collegewerkprogramma is hiervoor ¤ 1 miljoen gereserveerd. GS hebben de startnotitie inburgering besproken waarin 3 scenario's staan aangegeven op welke wijze de provincie omgaat met dit beleidsveld. Scenario 1 gaat in op de belangrijke rol de wordt toegekend aan de Centra voor Maatschappelijke Ontwikkeling en aan het NSI (netwerken sociale initiatieven Zuid-Holland). Scenario 2 gaat met name in op het wegwerken van de wachtlijsten bij inburgeringcursussen Scenario 3 is een combinatie van scenario 1 en 2. De startnotitie zal naar PS worden gestuurd.

Beantwoording schriftelijke vragen GroenLinks over het sepot bouwfraudezaak (nr. 1872)Mevrouw E.G. M. De Boer (GroenLinks) heeft vragen gesteld over het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen een van corruptie in de bouw verdachte ambtenaar van de provincie Zuid-Holland. Het OM is van mening dat een ander dan strafrechtelijk ingrijpen de voorkeur in deze zaak verdient. GS hebben na rijp beraad besloten zich te conformeren aan de boordeling van het OM. Daarnaast gaan GS onverminderd door met het reeds ingezette arbeidsrechtelijke traject jegens de betrokken medewerker.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Negentien miljoen voor Zuid-Hollandse cultuurprojecten in 2004Gedeputeerde Staten hebben op 23 maart het ontwerp Cultuurplan voor de periode van 2005 tot 2008 vastgesteld. Het plan beschrijft in hoofdlijnen het toekomstig provinciaal cultuurbeleid. Het cultuurplan is tevens een basis voor de samenwerking met het rijk en met gemeenten. De provincie reserveert negentien miljoen euro voor 2004 voor cultuurprojecten in Zuid-Holland. Met het cultuurplan 2005-2008 wil de provincie inzetten op herkenbaarheid van het provinciaal cultuurbeleid en op een duidelijke taakafbakening met gemeenten, rijk en instellingen. De aandacht van het college gaat uit naar structurele activiteiten en voorbeeldprojecten. Dat betekent dat projectsubsidies gebundeld worden en er minder kleinschalige of eenmalige activiteiten plaatsvinden. Ook wil de provincie meer samenwerken met Den Haag en Rotterdam. Lees het persbericht.

Impuls aansluiting onderwijs en arbeidsmarktGS willen de komende jaren een forse impuls geven om de knelpunten in de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt weg te nemen. Op donderdag 25 maart wordt een convenant ondertekend door de provincie Zuid-Holland en de drie Regionale Platforms voor Arbeidsmarkt (RPA). De ondertekening bekrachtigt een uniek samenwerkingsverband in Nederland dat leidt tot structureel betere aansluiting van het aanbod van scholen op de vraag van bedrijven. Met als resultaat winst op het sociale én economische vlak. Op het sociale vlak: jongeren blijven meedoen op school en hebben door hun praktijkgerichte opleiding perspectief op een baan (dus: minder schooluitval/jeugdwerkloosheid). Op het economische vlak: ondernemers beschikken over voldoende gekwalificeerd en gemotiveerd personeel.

Subsidies GS hebben besloten dat twee projecten in het kader van de ANSWER-regeling subsidie ontvangen. ANSWER staat voor (A Novell South Wing Economic Reply). Het project Oprichting Kenniskringen Visie 2020, ingediend door ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, krijgt ¤ 450.000 en het project Portal The Hague Legal Capital (ingediend door de gemeente Den Haag) krijgt ¤ 150.000.

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) 2004De provincie heeft de bevoegdheid om voor de jaren 2005/2006 circa ¤ 3,5 miljoen Europese subsidie te verdelen. In dat kader hebben GS het ontwerp-plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) 2004 vastgesteld. Van 1 mei 2004 tot en met 15 juni 2004 kan men voor de jaren 2005/2006 projectaanvragen op het gebied van plattelandsontwikkeling indienen bij de provincie. Tekort aan Zuid-Hollandse bedrijventerreinen Zuid-Holland heeft een groot tekort aan bedrijventerreinen. Daarnaast zijn veel bestaande bedrijventerreinen sterk verouderd en verloederd. Het probleem speelt in alle regio's, maar vooral in Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Hierdoor stagneert de broodnodige economische ontwikkeling in deze regio's. Met de partners in de regio wil de provincie bereiken dat de komende jaren 500 hectare nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld en 500 hectare bestaande bedrijventerreinen worden verbeterd en opnieuw ingericht. Het provinciaal bestuur heeft zijn plannen en initiatieven om tot realisatie van deze ambitie te komen in een meerjarenprogramma beschreven. Daarbij is gekozen voor een versterking van de provinciale inzet. Er is in deze collegeperiode een extra financiële ondersteuning van 5,7 miljoen euro per jaar beschikbaar voor het stimuleren van investeringen. Lees het persbericht.

Impuls VrijetijdseconomieGS hebben de doelstelling de toeristische bestedingen in Zuid-Holland in vier jaar te laten stijgen met ¤ 150 miljoen tot ¤ 1.650 miljoen. GS reserveren voor dit doel een bedrag van ¤ 3.600.000 verdeeld over vier jaar. Om het doel te bereiken moet de beleidsinzet van de provincie op het gebied van Toerisme geïntensiveerd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een versterkte inzet om:- de Brouwersdam te ontwikkelen tot het sportieve en actieve strand van de Nederlandse kust;- ondersteuning te geven aan grootschalige evenementen in Zuid-Holland;- gericht seniorentoeristen te benaderen;- cultuurhistorische kwaliteitsverbeteringen te stimuleren in middelgrote Zuid-Hollandse steden (Delft, Leiden, Gouda); - bloemevenementen te verbeteren

Ook probeert de provincie extra bestedingen te stimuleren door te streven naar een grotere deelname van recreanten, toeristen en vergroting van cultuurhistorisch besef onder inwoners van Zuid-Holland. Zie ook: http://www.pzh.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp