Politie Groningen

Persberichten donderdag 4 maart 2004

provincie Groningen 04-03-2004 -

Groningen: politie houdt Stadjer met gestolen fiets aan De politie heeft woensdagmiddag op de Steentilstraat een 19-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal en heling. Politieagenten controleerden de fiets van de Stadjer en bleek dat het voertuig twee weken eerder vanaf de Noorderhaven was gestolen. Een 24-jarige vrouw uit Groningen had aangifte gedaan van de diefstal. De jonge man had volgens eigen zeggen de fiets voor 55 euro van een vriend gekocht. De nieuwwaarde van het vehikel bedroeg echter 850 euro. De verdachte is gehoord en hierna in vrijheid gesteld. De vrouw krijgt haar eigendom weer terug. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden voor belediging en bedreiging Op het Sontplein heeft de politie woensdagmiddag een 26-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging en belediging. De Stadjer had in een bouwmarkt onenigheid gekregen met een 35-jarige plaatsgenoot, waarna de politie werd gewaarschuwd. De politie bemiddelde vervolgens in de ruzie. Kennelijk viel dit bij de 26-jarige niet in goede aarde. Hij beledigde en bedreigde de dienders namelijk in woorden. Hierop werd hij aangehouden. Na verhoor werd de verbaal agressieve man in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: recalcitrante bromfietser (22) met drank
De politie heeft woensdagavond op de Lijzijde een 22-jarige man uit Hoogezand aangehouden voor rijden onder invloed, bedreiging en belediging. De man had met zijn bromfiets een 10-jarige meisje uit Groningen op haar fiets aangereden. Het meisje nam in haar val haar 30-jarige moeder mee, die voor haar fietste. Ook de Hoogezandster kwam ten val. De man verliet vervolgens de plaats van de aanrijding zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Tien minuten later kwam hij weer terug bij het ongeval. De man werd direct door een politieman, die ter plaats was gekomen, aangehouden. Hij uitte vervolgens bedreigingen en beledigende woorden in de richting van de diender. Met behulp van twee andere agenten werd de verdachte ingerekend. Hij had alcohol gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. Hij was dermate dronken dat hij niet kon worden gehoord. Hierop werd de Hoogezandster ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op. Hij zal vandaag worden gehoord.

Groningen: alcomobilist met ruim 3 promille aangehouden Op de Zaagmuldersweg heeft de politie woensdagnacht een 40-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer reed in zijn bestelbus zonder verlichting te voeren. Dit werd opgemerkt door surveillerende politieagenten, waarna de bestuurder werd gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man ruim 3 promille alcohol in zijn bloed had. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen / Haren: verkeerscontroles
De politie heeft woensdag op diverse locaties verkeerscontroles gehouden. In de ochtenduren werd op de Emmalaan in Haren een gordelcontrole gehouden. Acht bestuurders droegen bij de controle geen gordel en een bestuurder kon zijn rijbewijs niet tonen. Allen kregen een bekeuring. In een half uur tijd kregen daarnaast negen fietsers op de Boteringesingel een bekeuring, omdat zij geen verlichting voerden. De controle werd in de avonduren gehouden. Ten slotte werden woensdagavond op de Friesestraatweg 40 (brom)fietsers gecontroleerd. Negen bestuurders bleken zonder verlichting te rijden. Allen kregen een bekeuring uitgereikt.

Winschoten: dronken automobilist
In de Molenhornstraat in Winschoten heeft de politie woensdagnacht een 58-jarige man uit die plaats aangehouden. De man reed in een auto en bij een politiecontrole bleek hij zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. De beschonken toestand van de man verhinderde de uitvoering van de blaastest op straat. Hij werd meegenomen naar het bureau voor de ademanalyse. Ook die kon maar gedeeltelijk voltooid worden vanwege het overmatige alcoholgebruik. De deels voltooide test wees 2.27 promille alcohol uit. Omdat de ademanalyse niet volledig kon worden afgelegd werd van de man een bloedproef gevorderd. Hij weigerde daaraan mee te werken. Bij onderzoek aan het bureau bleek tevens dat het rijbewijs van de verdachte was ingevorderd in verband met rijden onder invloed. Na verhoor is de Winschoter heengezonden met een rijverbod van 12 uur. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, weigeren bloedproef en rijden terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd.

Harkstede: man aangehouden
Wegens bedreiging heeft de politie woensdagavond in een discotheek aan de Hoofdweg in Harkstede een 15-jarige jongen uit Harkstede aangehouden. De knaap verkeerde onder invloed van alcohol en schopte stennis in de disco. Hij werd daarop aangesproken maar greep daarbij de eigenaar van de discotheek bij de keel en bedreigde hem. Gewaarschuwde politiemensen hielden de jongeman aan en namen hem mee. Hij is ter ontnuchtering en voor nader verhoor ingesloten. Na verhoor wordt de knaap aan zijn ouders overgedragen.

Snelheidscontroles: woensdag

Ten Post: Provinciale Weg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 780 voertuigen, aantal overtredingen: 35, hoogst gemeten snelheid: 121 km

Winsum: Provinciale Weg N361
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1275 voertuigen, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 102 km

Lauwersoog: Provinciale Weg N361
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 45 voertuigen, aantal overtredingen: 1, hoogst gemeten snelheid: 107 km

Ten Boer: Provinciale Weg N360
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1095 voertuigen, aantal overtredingen: 82, hoogt gemeten snelheid: 57 km

Blijham: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 22-jarige inwoner van Vlagtwedde ingevorderd na een snelheidsovertreding. De man reed in zijn auto over de Provinciale Weg N368 in de richting van Wedde. Zijn snelheid werd een politiepatrouille vastgesteld op 164 km per uur, terwijl ter plekke 100 is toegestaan. De man werd staande gehouden en kreeg een bekeuring voor te hard rijden. Omdat hij de maximumsnelheid met meer dan 50 km overschreed moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Marum: bromfietser rijdt te hard
Een 16-jarige bromfietser uit Grootegast is woensdagavond bekeurd op de Noorderweg in Marum. De bromfietser reed met een snelheid van 77 km per uur, waar hij maximaal 40 mag rijden. De bestuurder kreeg een stopteken van de een motoragent maar negeerde die. Hij kon snel achterhaald worden en werd staande gehouden. Tegen de knaap is proces-verbaal opgemaakt voor te hard rijden, negeren stopteken en het rijden over de hoofdrijbaan van de Noorderweg terwijl er een verplicht fietspad naast ligt.

Zevenhuizen: rijbewijs kwijt na te hard rijden
Aan de Oudestreek in Zevenhuizen heeft de politie woensdagavond het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Roden ingenomen. De man reed met een snelheid van 118 km per uur terwijl ter plaatse een maximumsnelheid van 60 km geldt. De Rodenaar kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs inleveren.

Delfzijl: oplichter aangehouden
De politie heeft woensdagavond in een hotel in Delfzijl een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De politie was gewaarschuwd door personeel van een ander hotel in de Havenstad waar de man zonder te betalen was weggegaan. Hij liet daar een schuld achter van ruim 140 euro. Ook in nog een derde hotel in Delfzijl had de man schulden gemaakt die hij bij zijn vertrek niet had ingelost. In het hotel waar hij werd aangehouden had de verdachte inmiddels ook een kamer geboekt. De man is door de politie meegenomen naar het bureau. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De man wordt ook verdacht van oplichting van een hotel in de Groninger binnenstad.

Gordelcontroles: woensdag

Zoutkamp: Panserweg
Gecontroleerd: 54 autos; aantal overtredingen: 1

Delfzijl: Hogelandsterweg
Gecontroleerd: 500 autos; aantal overtredingen: 20