Staatsbosbeheer

4 maart 2004

Vandaag presenteren Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, Kiwa Water Research en Staatsbosbeheer drie nieuwe indicatorenboeken over duinen. Planten groeien alleen in een milieu waar ze zich thuis voelen. Op deze manier kunnen plantensoorten gebruikt worden als goede en goedkope meetinstrumenten voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Vooral soorten die specifieke eisen stellen aan hun milieu verschaffen betrouwbare informatie. Zulke soorten worden indicatorsoorten genoemd.

De drie nieuwe delen uit de boekenserie Indicatorsoorten voor verdroging, verzuring en eutrofiëring gaan over de indicatorsoorten in verschillende duinlandschappen. Met deze drie nieuwe boeken kunnen terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en duinwaterbedrijven op eenduidige wijze de milieukwaliteit van duinen bepalen. De Nederlandse duinen zijn qua omvang en kwaliteit bijna uniek in de wereld. Maar onze duinen hebben nog steeds te leiden onder verdroging, verzuring en vermesting. Een gezonde natuur vereist een gezond milieu en om dat te behouden en te herstellen zijn forse inspanningen nodig. Met de drie nieuwe boeken kan goed worden bepaald wat nodig is om de milieukwaliteit te behouden of te verbeteren.

De presentatie van de drie nieuwe delen vindt vandaag plaats bij Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. De heer Ron van Megen, directeur van Kiwa Water Research, draagt de boekwerken officieel over aan de heer André van der Zande, directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Natuur van het Ministerie van het LNV.

De indicatorenreeks wordt uitgegeven door de KNNV-uitgeverij. Boeken zijn via internet te bestellen en kosten euro 19,95 per deel. Momenteel zijn de delen (2) beekdalen, (3) laagveenmoerassen, (4) hoogvenen, (5) vennen, (6) duinvalleien (kalkarme duinen), (7) duinvalleien (kalkrijke duinen) en (8) droge duinen uitgebracht. Binnen een jaar volgende delen (9) boezemlanden en (10) uiterwaarden.