Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 maart 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Wat is uw reactie op het onderzoek dat door het College voor Zorgverzekeringen is gedaan naar de effecten van de bezuinigingen op de tandheelzorg? 1


2. Klopt het dat een half miljoen mensen met een laag inkomen niet meer is verzekerd voor de tandartskosten en dat verwacht wordt dat het aantal onverzekerden verder zal toenemen? Wat vindt u van deze ontwikkeling? Vindt u dit aanvaardbaar?


3. Klopt het dat het tandartsbezoek sinds 1995 stagneert? Zo ja, hebt u dit gegeven betrokken bij de maatregelen die u per 1 januari 2004 hebt ingevoerd namelijk de periodieke gebitscontrole voor volwassenen niet meer te vergoeden?


4. Welke consequenties gaat u verbinden aan de constatering van het College voor Zorgverzekeringen dat de bezuinigingen vooral de minima zullen treffen?


5. Wat is uw reactie op het onderzoek van CVZ dat nu de periodieke gebitscontrole niet meer wordt vergoed, voor twintig procent van de ziekenfondspatienten vrijwel alle tandzorg vervalt?


6. Wat is uw mening over het feit dat een groep mensen bij acute problemen bij tandzorg uit financiële noodzaak voor de goedkoopste manier kiest namelijk tanden trekken ? Bent u het met de stelling eens dat door de ingevoerde bezuinigingen op de tandheelkundige zorg een tweedeling in de samenleving zal ontstaan en dat we naar de situatie terug gaan waar aan het gebit men kan aflezen tot welke sociale klasse deze behoort?


7. Bent u voornemens de ingevoerde bezuinigingen, gezien de negatieve effecten hiervan op mensen met een laag inkomen, terug te draaien? Zo nee, bent u bereid om een onderzoek te laten doen naar de kosten en baten van deze maatregel? In hoeverre wegen de kosten tegen de zorginhoudelijke argumenten, zoals door CVZ wordt gesteld, op?


1. De Volkskrant d.d. 4 maart 2004


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl