GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 maart 2004 12:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil met spoed heropening debat bouwfraude

( 4 maart 2004)

Uit berichten in de Volkskrant blijkt dat de top van de bouwwereld actief betrokken was bij de fraude in de bouw. Ook topbestuurders hebben deelgenomen aan illegale vooroverleggen en prijsafspraken. Tijd voor snelle maatregelen en een snel debat in de Tweede Kamer.

Deze berichten bevestigen de eerdere stelling van GroenLinks dat toppers uit de bouwwereld ongeloofwaardig waren toen ze beweerden dat ze hier niks van hebben geweten. Het is hoog tijd dat de top van de bouwwereld écht schoon schip gaat maken. Dat betekent voluit meewerken aan alle onderzoeken en het nemen van verantwoordelijkheid door de mensen die op verantwoordelijke plaatsen in de fout zijn gegaan. Dat geldt zeker voor bestuurders van VNO/NCW. Nu blijkt dat ook de top zelf actief heeft meegewerkt aan de bouwfraude, is dat een reden te meer om een 'zwarte lijst' op te stellen voor bedrijven die hun boekhouding niet inleveren én voor bedrijven die na 2001 in de fout zijn gegaan.

Al het beschikbare materiaal moet terecht komen bij het Openbaar Ministerie. Dat geldt ook voor deze informatie en voor de informatie die reeds bekend was bij de NMA. De informatie die de bedrijven nu nog aanleveren om te voorkomen dat zij op de zwarte lijst komen, behoort eveneens terecht te komen bij het OM. GroenLinks heeft reeds om een heropening van het debat over de bouwfraude gevraagd om dat af te dwingen. Wij zien in deze nieuwe gegevens een extra noodzaak om dat debat snel en grondig te voeren.

Femke Halsema
Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -