NMa niet onrechtmatig gehandeld jegens Accell-groep en haar dochter-ondernemingen Batavus, Koga en Sparta

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 4-03-2004

PERSBERICHT - De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag beslist dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens de Accell-groep en haar dochterondernemingen Batavus, Koga en Sparta, toen zij in november 2002 een persbericht uitgaf over een door haar opgemaakt rapport tegen vier fietsfabrikanten, waaronder die van de Accell-groep, wegens een redelijk vermoeden van overtreding van de Mededingingswet.

De Accell-groep had onder meer aangevoerd

- dat het uitbrengen van het persbericht in strijd is met de in artikel 6 van het EVRM gewaarborgde onschuldpresumptie (Een ieder, tegen wie een vervolging is ingesteld, wordt voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan);
- dat het uitbrengen van het persbericht onzorgvuldig is geweest en dat het persbericht onjuistheden bevatte;

- dat het rapport en het persbericht haar (welbewust) zo laat zijn toegezonden dat zij niet kort na het openbaar maken van het persbericht met een reactie kon komen.

De rechtbank is van oordeel dat in het persbericht voldoende duidelijk tot uiting is gebracht dat de NMa rapport heeft opgemaakt wegens een redelijk vermoeden van prijsafspraken en dat daarom geen inbreuk is gemaakt op de onschuldpresumptie.

De rechtbank is voorts van oordeel dat het persbericht voldoende steun vindt in het rapport en dat het rapport voldoende steun biedt voor het voorlopige oordeel van de NMa dat sprake is van overtreding van de Mededingingswet; of dit oordeel juist is, kan aan de orde komen in een eventuele bestuursrechtelijke procedure.

De rechtbank verwerpt het standpunt van Accell dat de NMa slechts een definitief oordeel naar buiten zou mogen brengen en niet, zoals in dit geval, een voorlopig standpunt. Wel had een enkele uitlating is het persbericht wat zorgvuldiger kunnen worden geredigeerd. De rechtbank noemt het ongelukkig dat de NMa de tekst van het persbericht pas twee uur vóór de publicatie bij Accell heeft laten bezorgen, zonder Accell tevoren hierover in te lichten. Zij acht dit echter niet onrechtmatig.

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank, tel. (070) 381 1943

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO4880

Zie het origineel