LEI

persbericht / nr. 1767

4-maart-2004

Administratieve lasten omlaag door samenwerking van overheid en bedrijfsleven

De administratieve lastendruk voor bedrijven kan omlaag door de vragen van de overheid beter te laten aansluiten op de processen in de onderneming. Informatie- en communicatietechnologie moeten daarbij een grotere rol gaan spelen. Zo'n aanpak vanuit het perspectief van de ondernemer vraagt om publiek-private samenwerking. Dat constateren onderzoekers van Wageningen UR in een rapport dat werd opgesteld in opdracht van het Ministerie van LNV. Het ministerie wilde weten of het centraal stellen van de ondernemer kan bijdragen aan een vermindering van de administratieve lastendruk.

In het project OCTAAN (Ondernemer Centraal bij Terugdringing Administratieve lasten in Agrarisch Nederland) bekeken de onderzoekers samen met ondernemers uit land- en tuinbouw en met beleidsmedewerkers wat het principe 'de ondernemer centraal' zou kunnen betekenen. De vraag werd uitgediept voor de melkveehouderij en de glasgroenteteelt. Op basis daarvan zijn twee denkmodellen ontwikkeld voor de informatievoorziening in de agrarische sector.

In het ene model volstaat de overheid ermee duidelijk aan te geven welke gegevens zij nodig heeft voor de uitvoering van wet- en regelgeving. Het bedrijfsleven ontwikkelt vervolgens in eigen verantwoordelijkheid software en administratieve systemen die de lasten zoveel mogelijk beperken. Dit is het 'Anglo-Saksisch marktmodel'.

In het andere model, het 'Rijnlands afstemmingsmodel', heeft de ondernemer al zijn bedrijfsgegevens in zijn PC staan, en de overheden en toeleverende en afnemende bedrijven tappen daaruit de gegevens af die ze nodig hebben. Daarbij worden definities op elkaar afgestemd, zodat er geen misverstanden ontstaan.
Uit verdere gesprekken met de betrokkenen kwam naar voren dat de praktijk vooral behoefte heeft aan een netwerkaanpak met één centrale autoriteit voor de regie, als variant op het Rijnlands afstemmingsmodel. De gegevens die de overheid vraagt moeten zoveel mogelijk zijn afgestemd op de bedrijfsprocessen en de bestaande afspraken in een keten. Een vorm van publiek-private samenwerking biedt daarvoor de beste garanties en kan zorgen voor een goed samenspel tussen overheid en bedrijfsleven.

---

Ondernemer centraal bij terugdringing administratieve lasten in Agrarisch Nederland. Het rapport bestellen 'rapport 6.04.05'.