Erasmus



01-03-04: Valpreventie bij Dordtse ouderen Erasmus MC start onderzoek in Dordrecht en omstreken

Rotterdam, 1 maart 2004 - De afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC onderzoekt in Dordrecht en omstreken of een speciaal ontwikkeld oefenprogramma het risico om te vallen vermindert. Hiervoor worden via de huisartsen mensen benaderd die een verhoogd risico op vallen hebben.

Ongeveer dertig tot vijftig procent van de ouderen boven de 65 jaar valt op zijn minst één keer per jaar. Hiermee is vallen in deze leeftijdscategorie het meest voorkomende type ongeluk. Zeker nu de bevolking vergrijst, wordt dit probleem steeds groter. De gevolgen van een val kunnen aanzienlijk zijn. Bijna de helft van de ouderen die bij de huisarts komen omdat ze gevallen zijn, heeft als gevolg van de val een letsel. Zo'n letsel kan bijvoorbeeld een botbreuk zijn, met de hieruit voortvloeiende beperkingen. Als gevolg van de val komt het voor dat de ouderen angstiger worden, in een isolement raken of minder mobiel worden.

In Dordrecht en omstreken onderzoekt de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, of een speciaal ontwikkeld oefenprogramma het risico op vallen door ouderen kan verminderen. Voor het onderzoek is het belangrijk, dat een groot aantal mensen deelneemt. Via de huisarts worden mensen benaderd die een verhoogd risico hebben op vallen. Mensen hebben een verhoogd risico op vallen als ze afgelopen jaar gevallen zijn, moeilijk lopen, last hebben van evenwichtsproblemen of duizeligheid. Ook mensen die medicijnen gebruiken met als bijwerking een groter valrisico worden benaderd.
Zeventigplussers in Dordrecht kunnen de komende tijd een uitnodigingsbrief verwachten om deel te nemen aan het onderzoek.

De mensen die deelnemen aan het onderzoek krijgen een gratis oefenprogramma aangeboden. Dit programma is in samenwerking met bewegingsdocenten ontwikkeld en bestaat uit een aantal eenvoudig te volgen bewegingen. De intensiteit is afgestemd op de leeftijdsgroep. Tevens kan het mensen ook gezelligheid bieden om twee keer per week met een vaste groep bij elkaar te komen.

Uit eerder uitgevoerd onderzoek in Amerika blijkt dat het oefenprogramma het valrisico met ongeveer de helft verlaagt. Erasmus MC gaat onderzoeken of dit ook voor de Nederlandse zeventigplussers geldt.