Gemeente Breda

Persberichten

04-03-2004

Wethouder Heerkens reikt certificaten uit aan piercers en tatoeëerders

Wethouder M. Heerkens heeft vanmiddag in drie Bredase bedrijven certificaten uitgereikt waaruit blijkt dat ze hygiënisch en op een veilige manier piercen of tatoeëren. De bedrijven zijn gecontroleerd en goedgekeurd door de GGD West-Brabant. J. Heijboer van Tattoo Jan, K. Schouten van Fine Tattoo Works en A. Nuijten van Schoonheidssalon Aphrodite namen de certificaten in ontvangst.

Piercing en tatoeage worden steeds populairder, vooral bij jongeren. Aan deze lichaamsversiering kunnen echter gezondheidsrisicos verbonden zijn. Die risicos zijn kleiner als er op een veilige en hygiënische manier wordt gewerkt.
Er is Europese wetgeving in de maak, maar die treedt op zijn vroegst in 2005 in werking. De gemeente Breda, de GGD en de meewerkende bedrijven uit de branche willen op deze wetgeving vooruitlopen, omdat zij preventie en voorlichting voor met name jongeren erg belangrijk vinden. Daarom hebben de gemeente en de GGD afspraken met de bedrijven gemaakt over een veilige en hygiënische manier van piercen en tatoeëren. Onder tatoeëren valt ook het aanbrengen van permanente make-up.

De afspraken zijn opgenomen in een convenant dat in juni vorig jaar door de partijen werd ondertekend. Het maken van de afspraken voor veilig en hygiënisch werken gebeurt op vrijwillige basis. De controle vindt eenmaal per jaar plaats door de GGD West-Brabant. Op dit moment ontwikkelt de GGD samen met jongeren in de leeftijdsgroepen 12-15 en 16-18 jaar speciaal voorlichtingsmateriaal over piercen en tatoeëren. Er zijn jongerenpanels samengesteld met leerlingen van alle schooltypen. De jongeren houden zich onder meer bezig met de stijl en de vormgeving. De GGD gaat ook voorlichtingsmateriaal voor ouders maken.

In de loop van dit jaar bekijken de partijen hoe de samenwerking is verlopen en of een verlenging van het convenant zinvol is. Nieuwe bedrijven die zich willen laten controleren kunnen op elk moment het convenant ondertekenen. De gemeente, GGD en de meewerkende bedrijven hopen dat goed voorbeeld doet goed volgen.

Breda, 4 maart 2004