Gemeente Oosterhout

Onderhandelingen Staatsbosbeheer over Surae kunnen beginnen


Nadruk ligt op het behoud van natuurwaarden

B & w heeft het startsein gegeven voor de onderhandelingen met Staatsbosbeheer over zwemvoorziening Surae. Belangrijkste uitgangspunt is dat de zwemvoorziening moet worden geëxploiteerd zonder gemeentelijke bijdrage.

Tevens vindt het college het belangrijk dat de nadruk ligt op het behoud van de natuurwaarden van Surae. Surae is volgens het college een natuurlijke recreatieve voorziening gericht op extensieve dagrecreatie voor de inwoners van Oosterhout en omliggende dorpen en verblijfsrecreatie complexen, waarbij de natuurlijke omgeving een prominente rol speelt in de recreatieve beleving.

Wethouder Jim Krijnen vult aan: "Het behoud van de natuurwaarden is dus van groot belang voor de recreatieve beleving. Surae heeft daarmee twee belangrijke functies: een recreatiefunctie en een natuurfunctie. Beide functies kunnen goed naast elkaar bestaan en elkaar versterken, wanneer er sprake is van natuurgerichte recreatie en wanneer het beheer van het gebied tenminste hierop is ingesteld."

Het college besloot vorig jaar zomer om, bij het opstellen van de visie en uitgangspunten, de gebruikers te betrekken. Vervolgens werd een adviesgroep geformeerd waarin de volgende partijen vertegenwoordigd zijn: het Platform Behoud Surae, dorpsraad Dorst, camping Het Haasje, camping de Hannebroek, !GO en de VVV Oosterhout.

De eerste fase in de onderhandelingen met Staatsbosbeheer moet leiden tot enkele uitgewerkte (en op haalbaarheid getoetste) scenarios die voorgelegd worden aan een klankbordgroep. Die groep zal gaan bestaan uit een vertegenwoordiging uit de adviesgroep aangevuld met belangenbehartigers van natuur- en milieuverenigingen. Naar verwachting zal het college in het najaar van 2004 besluiten of Surae geopend kan blijven.

Aanstaande maandag 8 maart wordt de stand van zaken van Surae nader toegelicht tijdens de bestuurlijke ontmoeting in Dorst. Traditioneel is het college van burgemeester en wethouders jaarlijks te gast in Dorst.

Het programma begint om 19.45 uur in café Dorpszicht, Rijksweg 133 in Dorst.

Een ander onderwerp dat dan aan bod komt, is het spoor door Dorst. De inwoners van Dorst worden bijgepraat over het uitgevoerde onderzoek naar geluidssanering, de externe veiligheid op het spoor en hoe om te gaan met eventuele calamiteiten.

Oosterhout, 3 maart 2004
25/3/2004