Gemeente Helmond


---

Nieuwe impuls voor centrum Helmond

4 maart 2004

Professor Joan Busquets, Spaanse stedenbouwkundige, presenteerde vandaag het Masterplan voor het centrum van Helmond. Het Masterplan is in opdracht van de gemeente Helmond, AM en ING Real Estate gemaakt en is een vervolg op de eerder door de gemeente Helmond vastgestelde Integrale Structuurvisie voor het centrum. Het Masterplan betekent een nieuwe impuls voor het centrum van Helmond.

Het Masterplan gaat uit van het realiseren van circa 23.000 m² winkelruimte, circa 10.000 m² kantoorruimte, circa 800 woningen, een bibliotheek, een hotel, horeca en circa 2000 parkeerplaatsen. Het plan is een vervolg op de eerder door BVR opgestelde structuurvisie voor het centrum. Naar verwachting zal medio 2006 kunnen worden gestart met de eerste bouwwerkzaamheden.

Het nieuwe centrum
Het Masterplan voorziet in een uitbreiding van het huidige centrum met winkels, woningen, culturele voorzieningen en horeca. Een belangrijk aspect in het plan is de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte dat met meer groenvoorzieningen vorm krijgt. Het huidige terrein van supermarkt Konmar, gelegen tussen de watertoren en het kanaal, krijgt een woonbestemming met hoogwaardige (terras)appartementen, gezinswoningen en villas. In het noordelijke deel van het centrum komt een brede boulevard: een open, groene ruimte met in het midden een centrale promenade en aan beide zijden woningen. Aan de zuidkant van deze boulevard komt een aantal grootschalige winkels (multimedia, sport, vrije tijd) en, naast een grote supermarkt, kleinere winkels rond het thema koken & eten. Op het huidige Obragasterrein ontstaat de Nieuwe Markt (ten westen van het Speelhuis), een plein met kleinschalige winkels en horeca, waar het aangenaam verblijven is. Op dit plein zal de nadruk liggen mode. Het Speelhuisplein wordt versterkt met winkeltjesen de openbare bibliotheek. Boven de winkels en aan de strook langs het kanaal komen appartementen. Van het Kasteelpark tot aan de watertoren komt een groene wandelroute, uitlopend in een groot park rondom de watertoren.

Bereikbaarheid
De automobilist krijgt de mogelijkheid om dicht bij het winkelcircuit te parkeren. Het nieuwe centrum zal voor een belangrijk deel voetgangersgebied worden om op deze wijze een sfeervol en overzichtelijk winkelcircuit te creëren Bewoners van het centrum krijgen de gelegenheid hun auto of fiets op korte afstand van de woning veilig te parkeren. Uiteraard is ook rekening gehouden met de bevoorrading van winkels in relatie tot de andere verkeersstromen en de veiligheid.

Openbare ruimte
In de komende jaren wordt de openbare ruimte in het bestaande centrumgebied aantrekkelijker gemaakt waarmee aansluiting ontstaat op de uitstraling van het nieuwe deel. Eerder presenteerde bureau De Twee Snoeken in opdracht van de gemeente Helmond hiervoor het kwaliteitsplan. Dit plan is nauwkeurig afgestemd met de plannen die door J. Busquets in het Masterplan worden gepresenteerd.

Fasering
Naar verwachting zal de realisatie van het centrumplan circa 10 tot 15 jaar duren. Wanneer alle procedures volgens planning verlopen, zal in de loop van 2006 gestart kunnen worden met de bouw van de eerste fase: het gebied rond de Nieuwe Markt. Daarna volgen de ontwikkelingen langs het kanaal ten zuiden van Keyserinnedael, het gebied rondom de Boulevard en het gebied rondom de Watertoren.

Site
Op de site www.centrumplanhelmond.nl zijn de belangrijkste elementen uit het Masterplan te lezen en bekijken. De site zal regelmatig voorzien worden van nieuwe informatie. Hierdoor is het planproces voor de bewoners van Helmond goed te volgen.

Volgende fase
Op maandag 8 maart aanstaande van 19.00 21.00 uur zal een algemene inloopbijeenkomst plaatsvinden in theater t Speelhuis. Naast een toelichting op het Masterplan is er gelegenheid om de maquette te bekijken en vragen te stellen. Verder zal in de komende maanden het plan worden toegelicht bij onder meer ondernemers en marktkooplieden.