Politie Friesland

Politieberichten van 03/03 13.00 uur t/m 04/03 07.00 uur

Fryslân 04-03-2004 - Voor verder informatie kunt u op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoon 0900 8844.

Gorredijk: diefstal auto
In de nacht van dinsdag op woensdag is vanaf de Stokerij een personenauto gestolen. De auto stond afgesloten op de parkeerplaats. Het betreft een zwarte Suzuki Alto, kenteken YF-70-HK. De diefstal werd ontdekt door de eigenaresse, een 33-jarige vrouw uit Gorredijk.

Zwaagwesteinde: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 16.50 uur vond op de Voorstraat een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. Een 89-jarige man uit Zwaagwesteinde wilde met zijn fiets de Voorstraat oversteken. Juist op dat moment passeerde een personenauto, bestuurd door een 61-jarige man uit Burgum. Een aanrijding was het gevolg; de auto schepte de fietser. De fietser is met een armfractuur en hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Donkerbroek: insluiping woning
Woensdag omstreeks 18.05 uur ontdekte een 67-jarige vrouw dat iemand haar woning aan de Vicariestraat was binnen geslopen. De vrouw dacht een schim te zien bij haar slaapkamer en liep er heen. Daar trof ze een haar onbekende vrouw aan. De bewoonster pakte de insluipster vast, maar die wist los te komen en te vluchten. Er werd vermoedelijk niets gestolen. De bewoonster waarschuwde vervolgens eerst haar buren om de deuren vooral af te sluiten en daarna de politie. De politie stelde een onderzoek in de omgeving in, maar de insluipster was al gevlogen. Het ging om een vrouw van 20 á 25 jaar oud, klein, 1,60 á 1,65 m lang, donker type, donkere kleding en lang zwart haar in een staart.

Schalsum: inbraak woning
Woensdag tussen 09.00 en 20.10 uur is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Dorpsstraat. Men kwam binnen door een raam te forceren. Diverse ruimtes en kasten werden doorzocht. Het is nog niet bekend wat er gestolen is. De 63-jarige bewoonster deed aangifte.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd
Van twee bestuurders is woensdag het rijbewijs ingevorderd na zeer grove verkeersovertredingen. Om 19.45 uur werd op de Strjitwei in Tsjerkgaast, de N354 een personenauto gecontroleerd die 170 km/h reed. Ter plaatse is slechts 80 km/h toegestaan, dus 90 km te snel. De bestuurder, een 58-jarige man uit Bears, raakte zijn rijbewijs kwijt en hij mag zich voor de rechter verantwoorden.
Dat laatste gold ook voor een 19-jarige man uit Dronrijp. Hij reed met zijn personenauto over de Rijksstraatweg in Zweins met een snelheid van ongeveer 160 km/h. Ter plaatse is slechts 80 km/h toegestaan. Gezien de rotondes en de hoge snelheid van de verdachte was het niet mogelijk de auto een stopteken te geven. De verdachte reed richting Franeker en ging via de Leeuwarderweg en het Oud Kaatsveld naar de Zuiderkade. Op dat moment reed hij nog met een snelheid van ruim 8o km/h. Vervolgens reed hij de Dijkstraat in met een snelheid van ruim 60 km/h. Hier negeerde hij ook enkele inrijverboden. Uiteindelijk lukte het de politiemensen om de bestuurder op de Grotebredeplaats een stopsteken te geven. De bestuurder erkende dat hij zeer hard had gereden.

Makkum: diefstal auto
Donderdag omstreeks 02.30 uur werd gemeld dat langs de Klipperstraat een auto in de sloot lag. Ter plaatse bleek een personenauto met de voorkant tot aan de voorstoelen onder water lag. De achterzijde stond nog gedeeltelijk op de wal. Er waren geen personenmeer in de auto aanwezig. Gezien de sporen kwam de auto vanuit de richting van de Voorn, is uit de bocht gegaan en in de sloot beland.
De eigenaar van de auto, een 73-jarige man uit Makkum, lag op bed. Het bleek dat de auto gestolen was. De auto stond s middags nog voor zijn deur. De politie stelt een nader onderzoek naar de diefstal in.

Oosterzee: stacaravan uitgebrand
Donderdag omstreeks 02.00 uur is een stacaravan aan het Sluispad volledig in vlammen opgegaan. De caravan stond naast de woning van de eigenaar, een 47-jarige man. De brand is vermoedelijk ontstaan door een oververhit kacheltje. De eigenaar was s middags in de caravan aan het werk geweest en had de kachel aangezet. Hij moest plotseling weg en was vermoedelijk vergeten de kachel uit te zetten. De brand werd ontdekt door een bewoonster van het Sluispad. De caravan was verzekerd.

Nijland: overlast jeugd
Woensdagavond omstreeks 20.30 uur bemerkt een 25-jarige vrouw uit Burgwerd dat een groep jeugd haar nieuwe woning aan de Roordastrjitte was binnengedrongen. De vrouw had juist de sleutel van de leegstaande woning gekregen en hoorde bij het betreden van de woning stemmen. Toen ze op onderzoek ging trof ze een groot aantal jongeren van ongeveer 14 a 15 jaar op zolder. De groep vloog naar beneden en verliet de woning, na nog enkele dreigende opmerkingen te hebben gemaakt. Korte tijd later werden de ruiten van de woning bekogeld met eieren door vermoedelijk dezelfde groep. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de betrokken jongeren.

Leeuwarden: inbeslagname na geluidsoverlast
Woensdag omstreeks 20.20 uur is naar aanleiding van klachten geluidsapparatuur in beslag genomen in een woning aan de
Hazelaarstraat. Ter plaatse bleek de muziek inderdaad zeer hard te staan. Over dit adres waren eerder al vele klachten betreffende geluidsoverlast binnengekomen. De woning werd door de politie betreden en de apparatuur, waaronder 4 geluidsboxen en een woofer, werden in beslag genomen. De bewoner, een 21-jarige man, werd proces-verbaal aangezegd. Na de inbeslagname wilde de verdachte naar de melder om verhaal te halen. Daarbij dreigde hij tot driemaal met de dood. Daarop is de verdachte aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: inbraak bedrijf
Donderdag omstreeks 02.15 uur is ingebroken in een bedrijf aan De Lange West. Men kwam binnen door een ruit uit te nemen. Vermoedelijk is hierdoor het alarm afgegaan en zijn de daders gestoord en vertrokken. Namens het bedrijf deed een 49-jarige man uit Drachten aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het besturen van een voertuig onder invloed: (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden)
Donderdag 02.00 uur, Menno van Coehoornweg in Britsum, 43-jarige bestuurder van een personenauto uit Britsum, 390 ug/l, 2 uren. Donderdag 04.15 uur, Groot Schavernek in Leeuwarden, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Dronrijp, Tegen beide bestuurders wordt naast het rijverbod ook proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed.