Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 055
Datum: 04 maart 2004

FRYSLÂN YN OARDER, YN OARDER!

Goed onderweg naar actuele bestemmingsplannen

Het gaat goed met Fryslân yn Oarder. Met dit project stimuleert de provincie (in samenwerking met de Vereniging van Friese Gemeenten en de VROM-inspectie) de Friese gemeenten hun bestemmingsplannen bij de tijd te maken. Dit doet de provincie niet alleen omdat het moet op basis van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het is uiteraard ook belangrijk dat de bestemmingsplannen passen bij ruimtelijke ontwikkelingen en beleidsinzichten van nu. Doelstelling is dat alle gemeenten eind 2007 beschikken over actuele bestemmingsplannen.

Van plan naar uitvoering
Alle Friese gemeenten doen mee aan Fryslân yn Oarder en zo'n 90 % is op dit moment klaar met hun plan van aanpak. De gemeenten hebben dus goed werk verricht. Nu staan we voor de volgende fase en daarin gaat het om het daadwerkelijk actualiseren van de bestemmingsplannen. De provincie heeft ook hierin een stimulerende rol en brengt dat in de praktijk door onder andere gemeenten zo goed mogelijk te voorzien van advies, bijvoorbeeld op het gebied van standaardisering en digitalisering. Het kan gaan om een gericht advies voor een bepaalde gemeente, maar ook om algemeen advies waar meerdere gemeenten belang bij hebben. Om dit laatste in kaart te brengen zullen alle gemeenten worden bezocht en gevraagd naar hun bevindingen.

Digitalisering

Een belangrijk onderdeel van Fryslân yn Oarder is het digitaliseren van de plannen. Samen met het project DURF (Digitale Uitwisseling Ruimtelijke plannen in Fryslân) moet dit er bijvoorbeeld toe leiden dat alle bestemmingsplannen in de provincie in een Geografisch Informatie Systeem (GIS) zijn opgenomen. Daarmee kan eenvoudig inzicht geboden worden in het actuele provinciale bestemmingsplannenbestand. Het is de bedoeling dat dit begin 2005 mogelijk is. De volgende stap zou kunnen zijn dat de bestemmingsplannen via internet ook in te zien zijn.

De toekomst

Na 2004 houdt Fryslân yn Oarder als project op te bestaan, maar dat is zeker niet het einde! De werkzaamheden die nu door de projectorganisatie worden uitgevoerd, krijgen dan een structurele plek in de provinciale organisatie. De provincie heeft dan vooral een 'vinger aan de pols functie'. Zo wordt na 2004 aan Gedeputeerde Staten periodiek teruggemeld wat de stand van zaken is in het actualiseringproces. Begin 2008 staat de eindrapportage van het totale traject op de rol.

Ter gelegenheid van de start van de nieuwe fase verschijnt deze week een nieuwsbrief voor alle gemeenten. Geïnteresseerden kunnen deze opvragen bij de provincie.


---- --