Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Honderden kinderen ruimen zwerfafval op

Sittard-Geleen, 3 maart 2004 - Vrijdag 5 maart start een grootscheepse actie tegen zwerfafval. De actie duurt twee dagen en er nemen ruim 1500 vrijwilligers, veelal kinderen, uit de gehele gemeente aan deel. Burgemeester Wim Dijkstra en sporter Arnold Vanderleijde geven het startsein, waarna ook de vijf wijkwethouders het goede voorbeeld geven en mee helpen met het opruimen van zwerfafval.

Initiatief
De zwerfafvalactie is een initiatief van Milieugroep Sittard-Geleen en IVN Sittard. Op de oproep is enthousiast gereageerd; vele scholen, wijkplatforms, scoutingverenigingen, andere groepen en individuen meldden zich aan. De deelnemende groepen mochten zelf bepalen waar zij zwerfafval gaan opruimen. De gemeente onderschrijft dit initiatief; het opruimen van zwerfafval kost de gemeenschap elk jaar vele duizenden euro's.

Steun
De actie wordt ondersteund door gemeente en bedrijfsleven. DSM en ABN-Amro sponsoren de actie; zo krijgen alle deelnemers een button met de tekst: "Zwerfaval? Opruimen!' en energiebedrijf Essent zorgt voor appels. De gemeente Sittard-Geleen stelt materiaal en personeel ter beschikking.

Mentaliteitsverandering
Met deze actie wordt de omgeving schoongemaakt, maar onderliggend doel is om mensen bewust te maken van hun gedrag en de gevolgen ervan. Kinderen kunnen hier geweldig bij helpen, zij durven elkaar en hun ouders nog aan te spreken op hun gedrag. Misschien kan zo een mentaliteitsverandering worden bewerkstelligd.

Ergernis
Zwerfafval is voor veel mensen een bron van ergernis. Ons eet- en drinkgedrag is veranderd; we kopen steeds vaker onderweg, bijvoorbeeld bij het tankstation of op school. Alles handig verpakt in blikjes, pakjes en zakjes. Velen gooien deze verpakkingen achteloos weg in de berm of in de vrije natuur. Om nog maar niet te spreken over het doelbewust dumpen van grote hoeveelheden afval.

"Het moet anders. Het moet absoluut anders, vandaar deze actie. Niet alleen om een klein stukje van onze dorpen en steden en hun buitengebied schoner te maken, maar ook om samen een signaal af te geven dat het zo niet langer kan!' aldus Marnix van Gurp, voorzitter van de werkgroep.