Technische Universiteit Delft

Vom Kriege
8 maart 2004 | 20.15 uur
Speakers | Burgwal 45-49 | Delft

Lezing door Rob de Wijk
Discussieleider: prof.dr. Peter Kroes

In zijn befaamde boek en standaardwerk "Vom Kriege" kwam Carl von Clausewitz, grondlegger van de moderne militaire strategie, tot de stelling dat "oorlog slechts de voortzetting van diplomatie met andere middelen is". Vele militaire experts vinden dat Von Clausewitz niets aan kracht heeft ingeboet. Dat moge zo zijn, feit is wel dat hij zijn theorie formuleerde in een tijdsgewricht waarin de "Krieg" nog "frisch und fröhlich" leek te zijn. Die tijd ligt ver achter ons. Oorlogen tussen staten onderling zijn nog zeer zeldzaam. Burgeroorlogen met daaraan gekoppelde vredesmissies daarentegen zijn er legio en het transnationale terrorisme wint terrein. Zijn deze nog wel te rijmen met Clausewitz' analyses? En hoe moet de rol van de Verenigde Naties worden geduid?

De discussie na de lezing zal worden geleid door prof. dr. Peter Kroes.

Rob de Wijk is één van de meest gevraagde commentatoren op het gebied van internationale vraagstukken. Er kan geen crisis of oorlog uitbreken of hij wordt als 'Clingendael deskundige' om toelichting gevraagd. Hij is als hoogleraar internationale betrekkingen en strategische studies verbonden aan meerdere instituten. Daarnaast heeft hij vele adviesfuncties in binnen- en buitenland.
Prof. dr. Peter Kroes is hoogleraar algemene filosofie, in het bijzonder filosofie van de techniek van de faculteit Techniek, Bestuur | Aula TU Delften Management van de TU Delft.

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176