Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist behoud dubbele meerderheid in Brussel (08/03/04)

De N-VA verwerpt de Franstalige voorstellen tot volledige afschaffing van de dubbele meerderheid in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Opnieuw trachten de Franstaligen hun voorstellen uit te leggen als een middel om de blokkering van Brussel te verhinderen, terwijl men gewoon de positie van de Brusselse Vlamingen wil verzwakken. Wanneer de Brusselse gewestregering alleen een meerderheid nodig heeft in de voltallige Brusselse Hoofdstedelijke Raad en dus niet langer in elke taalgroep, dan beslissen de facto de 72 Franstalige verkozenen op eigen houtje over de samenstelling van de regering. Na nep-Vlaamse schepenen krijgen we dan ook flamands de service in de gewestregering.

De N-VA roept alle Vlaamse partijen op om de afschaffing van de dubbele meerderheid uitdrukkelijk als onbespreekbaar van de hand te wijzen. Indien de Franstaligen concrete wetsvoorstellen indienen, zal de N-VA gepast reageren met de indiening van wetsvoorstellen tot afschaffing van alle beschermingsmaatregelen voor de numerieke Franstalige minderheid in België. Immers, als de Vlaamse minderheid in Brussel volgens de Franstaligen niet langer beschermd mag worden, blijft er geen enkele reden over om de Franstaligen in het federaal parlement nog langer een exclusieve bescherming te bieden via bijzondere meerderheden, alarmbelprocedures en pariteit in de federale regering.

Als enige partij slaagde de N-VA er in enkele ongrondwettelijke Vlaamse toegevingen van het Lambermont-akkoord te laten vernietigen door het Arbitragehof. Zo verhinderde de partij dat voor de aanduiding van de Brusselse regeringsleden en staatssecretarissen niet langer een meerderheid in de Nederlandse taalgroep nodig zou zijn. Ook in de toekomst zal de N-VA de waakhond blijven voor de belangen van de Brusselse Vlamingen.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be