OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND


Cd-rom leert rechtenstudenten beter pleiten

Leren pleiten via een cd-rom: het is niet alleen mogelijk, studenten leren op deze manier zelfs beter pleiten dan bij de traditionele leerweg. Bovendien komen die pleidooien efficiënter tot stand én vinden de studenten het zeer motiverend. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Rob Nadolski, onderwijstechnoloog aan de Open Universiteit Nederland. In zijn onderzoek heeft Nadolski studenten van vijf Nederlandse universiteiten een multimediale pleitcursus op cd-rom laten volgen. Hij gebruikte daarbij varianten van de cd-rom die Open Universiteit zelf in haar onderwijs gebruikt. Doel was te onderzoeken hoe zo'n multimediale cursus het beste opgezet kan worden. Uit de resultaten blijkt dat de cd-rom leidt tot betere en efficiëntere pleidooien als de cursus niet te veel fasen in het pleitproces onderscheidt.

Het voorbereiden en houden van een pleidooi is een complexe beroepsvaardigheid. Je kunt het zien als een probleemoplosproces dat uit meerdere fasen bestaat. Het aantal fasen dat je onderscheidt blijkt van groot belang voor de effectiviteit van de cursus. Studenten hebben er het meeste baat bij als er niet al te veel fasen in dit proces worden onderscheiden. In dat geval leveren studenten volgens hun docenten betere pleidooien en die pleidooien komen ook efficiënter tot stand. Bijkomend voordeel van zo'n cursus op cd-rom is dat de studenten het, mede door de realistische casus en de multimediale aanpak, motiverend vinden om zo te worden opgeleid. Dit onderzoek laat verder zien dat het mogelijk is om het leren van ingewikkelde beroepsvaardigheden zo te begeleiden dat zowel de opleider als de afgestudeerde hier profijt van hebben. De opleider omdat deze met minder werk beter voorbereide afgestudeerden aflevert, en de afgestudeerde omdat deze een goede start maakt op de arbeidsmarkt.

Rob Nadolski verdedigt zijn proefschrift, getiteld Process Support for Learning Tasks in Multimedia Practicals op vrijdag 5 maart om 16.00 uur aan de Open Universiteit Nederland.