Ingezonden persbericht


Leidschendam, 4 maart 2004

PERSBERICHT

Winnaar Spider Award 2004:
Teledermatologische Consultatie in Nederland

Tijdens het congres 'ICT-management in de zorg' dat 4 maart 2004, in de Jaarbeurs te Utrecht plaatsvond, is voor de eerste maal de Spider Award uitgereikt. Deze award, een initiatief van NICTIZ, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg en ICTzorg, hét vakblad voor de ICT-professional in de zorg, is bedoeld om toonaangevende ICT-projecten in de zorg voor het voetlicht te brengen en het delen van kennis rondom projecten te bevorderen. Uit de tweeënvijftig inzendingen koos een deskundige jury onder leiding van NICTIZ-voorzitter Elco Brinkman het project Teledermatologische Consultatie in Nederland van het Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland te Drachten als winnaar.

Het Teledermatologisch Consult (TDC) houdt in: het verzorgen, organiseren en faciliteren van dermatologische consultatie van huisartsen en verpleeghuisartsen bij dermatologen. Via een vast protocol wordt een consult opgesteld bestaande uit een aanvraag en drie digitale foto's. Binnen twee dagen wordt een antwoord op het TDC gegeven. Naast de organisatie van een TDC verzorgt het Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN) de kwaliteitsborging en kunnen zorgverzekeraars TDC's 'inkopen' bij TCCN. TCCN verzorgt de scholing aan betrokkenen in een regio. Het project heeft in 2003 voor Friesland duizend TDC's gedaan voor vijfentachtig huisartsen en zeven teledermatologen uit alle zes Friese ziekenhuizen.

Uit het juryrapport:
"Dit project is een fantastisch voorbeeld van de integratie van verschillende (zorg)processen, met gebruik van een simpele technologie. Een relatief simpel concept wordt een succes door goede protocolafspraken. De charme van de winnaar van de Spider Award is dat het bij de praktijk aansluit. De jury wil speciaal aandacht vragen voor de transmuraliteit van dit project. De verschillende processen in de zorgketen worden op een juiste manier samengebracht. Wil de zorg in de toekomst op ICT-gebied scoren, dan moet er meer samengewerkt worden. Dit project is daar een zeer goed voorbeeld van. De jury is van mening dat het Teledermatologisch Consult, de winnaar van de Spider Award 2004 - op dit moment nog regionaal toegepast - een factor van betekenis kan worden voor de zorg in Nederland."

De heer Damstra, als dermatoloog werkzaam in ziekenhuis Nij Smellinghe, ontving uit handen van jurylid Roger van Boxtel de Spider Award 2004.

Voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ICTzorg, Patrick Severein, tel. 0346-577907 of 06-55155548 of met NICTIZ, Hanneke de Graaf, tel. 070-3173450 of 06-19262022.


---- --