Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 8-3-2004

Geen verplichte sportkeuring

Staatssecretaris Ross ziet af van herintroductie van de verplichte sportkeuring.

Zowel voor topsporters als voor breedtesporters vindt zij de verplichte sportkeuring niet zinvol. Dat schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In februari had de vaste kamercommissie de staatssecretaris gevraagd om bij NOC*NSF en sportbonden erop aan te dringen de sportkeuring weer in te voeren.

Topsporters ondergaan vanuit de sportbond al regelmatig een intensieve keuring, schrijft Ross. Zij veronderstelt dat die keuring "altijd intensiever en uitgebreider zal zijn dan sportkeuring die tot ongeveer 20 jaar geleden voor veel sporten verplicht was". Voor het afwijzen van de keuring voor breedtesporters verwijst de staatssecretaris naar de argumenten die destijds bij de afschaffing werden gebruikt, zoals de hoge kosten en het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger.

Wel zal Ross aan de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) vragen om met enige spoed richtlijnen op te stellen voor gerichte screening en periodieke keuring van topsporters. Ook meldt zij dat de VSG een digitale sportkeuring heeft ontwikkeld. Iedereen kan deze test binnenkort doen op www.sportzorg.nl.