Gemeente Rotterdam

Nr. 29
08 maart 2004

Eerste "nachtwachters" voor de zomer op straat

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de inzet van de eerste 10 'nachtwachters' via het zogeheten Interventieteam van de dienst Stadstoezicht. De medewerkers kunnen nu geworven en opgeleid worden en zijn nog voor de zomer inzetbaar. Met dit besluit geeft het college een eerste invulling aan de motie "Nachtwachten" die tijdens de begrotingsbehandeling jongstleden november door Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Sörensen met steun van VVD en CDA is ingediend en aangenomen.

Tijdens de begrotingsbehandeling zegde het College al E 500.000 toe voor de structurele inzet van 10 nachtwachters. De financiering van nog eens 90 handhavers wordt besproken tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in mei. De handhavers worden voornamelijk ingezet in gebieden die bewoners 's avonds als onveilig ervaren.

Brede Handhavers

Stadstoezicht zet de nieuwe medewerkers in vanuit het zogeheten Interventieteam. Dat Interventieteam wordt in de komende jaren geleidelijk opgebouwd. Daarmee geeft de dienst Stadstoezicht invulling aan de doelstelling uit het Collegeprogramma (prioriteit Veilig) om eind 2005 100 extra brede handhavers op straat te hebben. Deze toezichthouders mogen, anders dan hun collega's, boetes uitdelen voor te weinig betaald parkeergeld en verkeerd aangeboden huisvuil.

Aanspreken op ongewenst gedrag
De eerste 25 Interventiemedewerkers hebben in februari hun opleiding afgerond. Eind 2004 zullen er nog 35 operationeel zijn en samen met de 10 extra 'nachtwachters' heeft het Interventieteam dan een sterkte van 70. Als voor de voltallige 100 extra medewerkers van de motie "Nachtwachten" voldoende middelen gevonden worden, bestaat het Interventieteam uiteindelijk uit 200 brede handhavers. Het Interventieteam krijgt dan ook een belangrijke taak in de avond- en nachtelijke uren. Ze zullen, naast het signaleren en doorgeven van problemen op straat, mensen aanspreken op ongewenst gedrag en hen zonodig beboeten. De handhavers worden 's avonds en 's nachts flexibel ingezet in de uitgaansgebieden, bij knooppunten van openbaar vervoer en in gebieden die binnen Rotterdam als 'hotspot' worden aangemerkt.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam