Socialistische Partij

No-claim benadeelt wederom chronisch zieken en ouderen


08-03-2004 * "Invoering van een no-claim in het zorgstelsel, zoals de regering overweegt, tast de solidariteit aan tussen gezonde en zieke mensen," vindt SP-Kamerlid Agnes Kant. "Chronische zieken en ouderen worden wederom door Hoogervorst benadeeld, want zij zullen boven de no-claim uitkomen en het volle pond betalen." Ook is de SP fel gekant tegen dividenduitkering door zorgverzekeraars. "Laat ze vooral hun geld investeren in zorg."

Het kabinet blijkt volgens uitgelekte stukken diverse maatregelen te overwegen die meer marktwerking in de zorg introduceren. Niet alleen de invoering van een no-claim verontrust de SP. "Ook het voorstel dat zorgverkeringen mogen concurreren met pakketen met hogere eigen risico's zal leiden tot verdere tweedeling in de zorg," stelt Kant. "Want ook dit zal nadelig uitpakken voor chronisch zieken en ouderen. Bovendien is er nog een risico dat mensen met lagere inkomens om financiële redenen kiezen voor een hoger eigen risico, en voor moeilijke afwegingen komen te staan als blijkt dat ze meer zorg nodig hebben dan verwacht."

De invoering van het winstoogmerk bij zorgverzekeraars is volgens de SP een minstens zo slecht idee. Zorgverzekeraars zouden volgens het voorstel van het kabinet geld moeten gaan uitkeren aan aandeelhouders. Agnes Kant: "Laat zorgverzekeraars vooral hun geld investeren in zorg. Winst zou moeten resulteren in een lagere premie, niet in een extraatje voor aandeelhouders. Het kabinet ziet de zorg als een markt met producten en ziekte is blijkbaar eigen schuld. De SP is een voorstander van een wijziging van het huidige ziektekostenstelsel, maar wil uitgaan van een brede zorgverzekering voor iedereen, gebaseerd op het algemeen belang en solidariteit, niet op winstbejag."